Για ποιους λόγους μπορεί να απιστήσει μια γυναίκα;

Για ποιους λόγους μπορεί να απιστήσει μια γυναίκα;

Όσο και αν πιστεύουμε πως η απιστία είναι ...ανδρικό προνόμιο, φαίνεται πως και η γυναίκες είναι εξίσου επιρρεπείς!

Για ποιους λόγους μπορεί να απιστήσει μια γυναίκα;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Marital and Family Therapy» στην Αμερική, φάνηκε, ότι αν και το 90% των συμμετεχόντων έκρινε την απιστία ως ανήθικη συμπεριφορά, το 74% των ανδρών και το 68% των γυναικών δήλωσαν ότι θα απατούσαν τον/την σύντροφο, εάν γνώριζε ότι αυτή η πράξη δεν θα αποκαλύπτονταν ποτέ. Μάλιστα, ως κύριες αιτίες που μπορεί μία γυναίκα να απιστήσει, αναφέρθηκαν η παραμέληση, η καθημερινή ρουτίνα και οι διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Παραμέληση της σχέσης: Θεωρείται από τους πρωταρχικούς λόγους απιστίας, καθώς η γυναίκα νιώθει πως ο σύντροφός της δεν της δίνει την ανάλογη σημασία. Από την μία τον δικαιολογεί εφόσον και εκείνος καλείται σήμερα να ανταποκριθεί σε ποικίλους ρόλους ταυτόχρονα, κατανοώντας το άγχος του και τον εκνευρισμό του. Σιγά σιγά όμως, η έλλειψη κοινού χρόνου, ενέργειας αλλά και ενδιαφέροντος για την συντροφική του σχέση, σε συνδυασμό με την απροθυμία του να επικοινωνήσει και να συμμετάσχει σε από κοινού δραστηριότητες με τη σύντροφό του, μπορεί να της δημιουργήσουν συναισθήματα ανασφάλειας και μοναξιάς και να την οδηγήσουν στην απιστία. Η κάθε γυναίκα θέλει να νιώθει μοναδική για εκείνον, διαφορετικά, νιώθει άγχος και φόβο εγκατάλειψης, ενώ σταδιακά αρχίζει να απομακρύνεται και να αναζητά σε άλλη αγκαλιά αυτό που της λείπει...

APISTIA

Απουσία συναισθηματικής στήριξης: Το αιώνιο γυναικείο παράπονο, καθώς η γυναίκα αισθάνεται πως ο σύντροφός της δεν την στηρίζει συναισθηματικά. Όταν λοιπόν, εκείνος είναι κλειστός, τον αντιλαμβάνεται πιο απόμακρο. Όταν μάλιστα, στο παρελθόν ήταν περισσότερο συντροφικός και τώρα (λόγω και των δικών του αυξανόμενων υποχρεώσεων και απαιτήσεων) απομακρύνεται όλο και περισσότερο, εκείνη νιώθει όλο και περισσότερο το χάσμα να μεγαλώνει ανάμεσά τους...

Απουσία συντροφικής στήριξης: Όνειρα, επιθυμίες και φιλοδοξίες έχει και η γυναίκα, που χρειάζεται τον σύντροφό της δίπλα της, χρειάζεται να νιώθει πως την στηρίζει και πως είναι εκεί για εκείνη. Αν εκείνος δεν τη βοηθά να διεκδικήσει ορισμένα από τα προνόμια της (σε εκπαιδευτικό, εργασιακό, οικογενειακό επίπεδο), της δημιουργεί εμπόδια με τη συμπεριφορά του ή νιώθει πως την σαμποτάρει (ανταγωνιστική σχέση), τότε είναι πολύ πιθανό να αναζητήσει κάπου αλλού, αυτού του είδους την ψυχο-συναισθηματική στήριξη.

Έλλειψη θαυμασμού: Είναι γεγονός πως για να διατηρηθεί μία σχέση, χρειάζεται και οι δύο σύντροφοι να αλληλοθαυμάζονται. Για την γυναίκα μάλιστα, που λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά, αν ο θαυμασμός για τον σύντροφό της περάσει, σημαίνει πως και η σχέση τους φτάνει στο τέλος της ή έχει ήδη τελειώσει. Κάτι που βλέπουμε συχνά στα ζευγάρια που μας επισκέπτονται, καθώς μαζί με τα χρόνια που περνούν, περνά και η ανάγκη να θέλει ο άνδρας να γοητεύει τη γυναίκα του, θεωρώντας την πολλές φορές δεδομένη. Μπαίνει λοιπόν στη διαδικασία να παραμελεί τον εαυτό του, να παχαίνει, να μην προσέχει τους τρόπους του, να μιλάει πιο απότομα, να βολεύεται με λίγα λόγια στη ρουτίνα της σχέσης τους. Τότε, η γυναίκα συχνά απογοητεύεται και αρχίζει να στρέφει το ενδιαφέρον της σε άλλους άνδρες, που την κάνουν να αισθάνεται σημαντική μέσα από τα δικά τους επιτεύγματα και τις προσπάθειες.

Μειωμένο ερωτικό ενδιαφέρον: Το σεξ είναι τόσο σημαντικό για τη γυναίκα, όσο και για τον άνδρα. Γνωρίζουμε πως μέσω της σεξουαλικής επαφής οι γυναίκες αντλούν συναισθήματα αγάπης και οικειότητας από τον σύντροφό τους. Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επίσης, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των δεσμευμένων γυναικών. Αντίθετα, η σεξουαλική αποχή έχει συνδεθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με την αύξηση των συγκρούσεων στη σχέση, με την οικογενειακή αστάθεια και την απιστία. Το σεξ είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία της σχέσης και την διατήρησή της.

Οικονομικές δυσκολίες: Για όλους μας οι καιροί είναι δύσκολοι με την οικονομική κρίση και την ανέχεια που μαστίζει τη χώρα μας. Η οικονομική ανασφάλεια, το αβέβαιο αύριο, το ασαφές μέλλον για τα παιδιά μας, είναι μερικοί από τους λόγους που προβληματίζουν σήμερα πολλά ζευγάρια. Έτσι ακριβώς, το οικονομικό μπορεί να αποτελέσει λόγω απιστίας, καθώς ο μισθός του του άνδρα – κουβαλητή, μπορεί να έχει μειωθεί αρκετά ή να είναι ακόμα και άνεργος και να αναγκάζεται να τον ζει η γυναίκα του. Αποτέλεσμα, σιγά σιγά με τον καιρό, να πεμφτεί στα μάτια της και εκείνη να αρχίσει να αναζητά αλλού τον κουβαλητή και στυλοβάτη της οικογένειάς της. Σκηνές που δυστυχώς στη χώρα μας σήμερα δεν είναι και τόσο ακραίες...

woman bed female attractive

Εκδικητικότητα: Πόσες φορές ακούσατε ότι «για να τον εκδικηθώ θα πάω με άλλον!» Όταν μία γυναίκα νιώθει πως ο σύντροφός της την έχει πληγώσει με τη δική του απιστία, υπάρχει πιθανότητα να του ανταποδώσει με τον ίδιο τρόπο για να τον πληγώσει και να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Βέβαια, πρόκειται για γυναίκες που λειτουργούν παραρομητικά και συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση που προσπαθούν να την ανεβάσουν και να νιώσουν ποθητές και επιθυμητές μέσω ενός άλλου άνδρα που θα τις προσέξει! Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ευχάριστο, καθώς η σπασμωδική αυτή αντίδραση της γυναίκας, την φέρνει αντιμέτωπη με περισσότερα διλήμματα και ενοχές, που ουσιαστικά διογκώνουν και δεν επιλύουν το πρόβλημα.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Όταν μία γυναίκα αισθάνεται ανασφάλεια με την εμφάνιση και την προσωπικότητά της, τότε εκφράζει έντονα την ανάγκη να λαμβάνει κάποιας μορφής επιβεβαίωση (είτε συναισθηματική είτε σεξουαλική) από τους άνδρες που την περιβάλλουν. Συγχρόνως, όταν μία γυναίκα δεν αγαπάει και δεν εκτιμάει τον εαυτό της, της είναι δύσκολο να πιστέψει ότι κάποιος άλλος την αποδέχεται και τη λατρεύει γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Έτσι, αρκετές φορές, καταλήγει να απατά έναν αξιόλογο και αφοσιωμένο σύντροφο, όχι επειδή δεν τον εκτιμά, αλλά επειδή δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει την άνευ όρων αγάπη που της προσφέρει.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες είναι μονογαμικές από τη φύση τους;

Τα μυστικά του γυναικείου οργασμού

39.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Great Pretenders Στολή 'Πειρατής'
45.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Great Pretenders Στολή 'Βασίλισσα' 5-6 ετών
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Great Pretenders Κάπα Κοκκινοσκουφίτσα
29.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Haba Στολή σουπερ ηρωα 3-6ετών
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Διανοητική ανάπτυξη παιδιών 1 έως 2 ετών: Τι μπορούν να κάνουν

Διανοητική ανάπτυξη παιδιών 1 έως 2 ετών: Τι μπορούν να κάνουν

Στο πρώτο έτος της ζωής του παιδιού σας μεγαλύτερη σημασία έχει να…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
DIY: Φούστα τουτού για τα πρώτα γενέθλια της μικρής σας με μόλις 4 ευρώ υλικά! (pics & vid)

DIY: Φούστα τουτού για τα πρώτα γενέθλια της μικρής σας με μόλις 4 ευρώ υλικά! (pics & vid)

Τι πιο όμορφο από μια τούλινη, χειροποίητη φούστα τουτού... Γιατί να την…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μυκητιάσεις στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες

Μυκητιάσεις στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες

Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη συχνά ενισχύουν την παραγωγή μικροοργανισμών…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Δείτε γιατί οι φωτογραφίες της 2χρονης κόρης του κρίθηκαν ακατάλληλες!

Δείτε γιατί οι φωτογραφίες της 2χρονης κόρης του κρίθηκαν ακατάλληλες!

Κάποιοι θεωρούν τις φωτογραφίες της κόρης του πορνογραφικό υλικό ενώ ο ίδιος…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης