Απιστία: Τι είναι και για ποιους λόγους συμβαίνει

Απιστία: Όλες οι σχέσεις κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωπες με την απιστία. Πόσο μάλλον όταν η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού επηρεάζεται αρνητικά μέσα από την ρουτίνα και την καθημερινότητα στις μακροχρόνιες σχέσεις ή στο γάμο.

Απιστία: Τι είναι και για ποιους λόγους συμβαίνει

Τι είναι όμως η απιστία; Γιατί συμβαίνει; Είναι γεγονός πως η ανθρώπινη φύση δεν είναι μονογαμική αλλά πολυγαμική. Είναι δοσμένο έτσι από τη φύση, ώστε να αναπαράγεται το ανθρώπινο είδος. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία την πολυγαμία της φύσης, καθώς ο άνθρωπος είναι το μόνο σκεπτόμενο ον που ακολουθεί μάλιστα κανόνες, προκειμένου να συνυπάρξει ειρηνικά με τους άλλους ανθρώπους. Διέπεται από ηθικούς κώδικες που τον καθοδηγούν και τον ορίζουν. Έτσι, μπορεί να λειτουργήσει μονογαμικά εάν το επιθυμήσει.

d5e356a3c9ec3fdb83e3a55b5aef73b4 L

Τι γίνεται όμως όταν ο ίδιος αισθάνεται πως αλλάζει η σεξουαλική του ζωή, όταν μειώνεται η ερωτική επιθυμία του ενός προς τον άλλον, όταν ο ένας σύντροφος παραμελεί τον άλλον, όταν η σύγκρουση και η εχθρότητα μπαίνει ανάμεσα; Ναι, κάπως έτσι, επιτρέπουμε στο τρίτο πρόσωπο να μπει στη σχέση μας. Όταν τα «θέλω» και οι ανάγκες μας έρχονται σε δεύτερη μοίρα, όταν οι φωνές μας δεν ακούγονται παρά μόνο για να συνεννοηθούμε για τις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Αλήθεια, πόσο συχνά έχετε νιώσει πως είστε δύο καλοί φίλοι; Μήπως η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών σας έχει αρχίσει να μειώνεται; Μήπως δεν έχετε ερωτική διάθεση πλέον; Μήπως νοσταλγείτε τα πρώτα χρόνια της σχέσης σας; Μήπως το σεξ έχει μπει στα πλαίσια του συζυγικού καθήκοντος; Μήπως πιάνετε τους εαυτούς σας να μην μπορούν ή να αποφεύγουν να μιλήσουν για εσάς τους δύο, για το πώς είστε στη σχέση σας, πως νιώθετε, πως αισθάνεστε χωρίς να λογοκρίνετε ο ένας τον άλλον και χωρίς να συγκρουστείτε; Αν ναι, μάλλον χρειάζεται να ταρακουνηθείτε καθώς φαίνεται να χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για τη σχέση σας και θα είστε και εσείς άλλο ένα από τα θύματα της απιστίας - είτε ως θύτης, είτε ως θύμα, καθώς αυτό που πλήττεται είναι η ίδια η σχέση.

b45e94c54ed79075907f8696ff2091d6 L

Όλοι οι παραπάνω είναι λόγοι που εύκολα αφήνουν την πόρτα ανοιχτή για να εισχωρήσει ένα τρίτο πρόσωπο που θα αναγνωρίσει τον "κουρασμένο" ψυχικά σύντροφο (άνδρα ή γυναίκα) και που θα του δώσει έναν αέρα ανανέωσης μέσα από λόγια γλυκά, μέσα από μία ζεστή αγκαλιά, κατανόηση, θαυμασμό. Μέσα από την αίσθηση του "αρέσω ξανά και αναγνωρίζομαι", "νιώθω ενεργός/ή σεξουαλικά και συναισθηματικά!"

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved