Ο έφηβος, ο χαλινός και ο γονιός του

Αρκετά αγόρια παραπονιούνται για πόνο στο πέος τους. Μάλιστα, αρκετά ντρέπονται να το πουν στους γονείς τους και να αναζητήσουν λύση. Καλό είναι λοιπόν ο πατέρας - λόγω του ίδιου φύλου με το γιο - να τον ρωτήσει πως νιώθει το πέος του, αν τον ενοχλεί ο χαλινός που θα περιγράψουμε παρακάτω.

Θάνος Ασκητής
Ο έφηβος, ο χαλινός και ο γονιός του

Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να ανησυχεί ούτε ο γονιός, αλλά ούτε και το νεαρό αγόρι, καθώς είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα.

Ο χαλινός είναι μια δερματική πτυχή που ενώνει τη βάλανο (το κεφάλι) με την ακροποσθία (το τμήμα του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο) και βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους.

Σε κάποια αγόρια μπορεί να είναι παχύτερος, κοντύτερος και ισχυρότερος με αποτέλεσμα όταν το πέος είναι σε στύση και να πονάει και να παραμορφώνεται από την έλξη που ασκείται στην κάτω πλευρά, μοιάζοντας γαμψότερο και κοντύτερο, σαν τα νύχια του αετού.

Μπορεί ο χαλινός να προκαλέσει πόνο και σεξουαλικά προβλήματα αργότερα;
Ναι, μπορεί ο βραχύς χαλινός να προκαλέσει σεξουαλικά προβλήματα, καθώς ο πόνος και η δυσφορία που νιώθει ο άνδρας τη στιγμή της στύσης μπορεί να είναι τόσο έντονα, ώστε να του προκαλέσουν ακόμα και απώλεια της στύσης. Επίσης, μπορεί σε μικρότερο βέβαια ποσοστό η περιοχή του χαλινού είναι τόσο ευερέθιστη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρόωρης εκσπερμάτισης, ακόμα και προκολπικά, πριν εισέλθει δηλαδή στον κόλπο.

Πως αντιμετωπίζεται;
Η λύση στο πρόβλημα του κοντού χαλινού είναι απλή, εύκολη και ανώδυνη. Δε θα πρέπει να φοβάται ο άνδρας να ζητήσει βοήθεια από τον ουρολόγο του.
Μια απλή επέμβαση ρουτίνας, διάρκειας περίπου 14 λεπτών και με τοπική αναισθησία για να μην πονάει ο ασθενής, γίνεται διατομή του χαλινού, συνήθως με διαθερμία τελευταίας τεχνολογίας ή με τη χρήση laser. Γίνεται συρραφή της τομής, αν χρειάζεται, και ο ασθενής εξέρχεται, χωρίς να χρειασθεί να νοσηλευθεί και συνεχίζει την καθημερινή του δραστηριότητα.

Τις πρώτες δύο ημέρες υπάρχει μια αίσθηση καψίματος στην περιοχή, μετά όμως υποχωρεί γρήγορα.

Αν και προσωπική, ανδρική υπόθεση, ο χαλινός τις περισσότερες φορές αφορά και τη σύντροφο ή την οικογένεια, όταν πρόκειται για έφηβο. Ο γονέας εκφράζει την αγωνία του για τη στύση του παιδιού του, για τον πόνο που έχει και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η όλη κατάσταση στο ψυχισμό του έφηβου άνδρα που κάνει τα πρώτα του βήματα στη σεξουαλικότητα με εμπόδια.

Είναι αξιοπρόσεκτο πως κάτι που φαίνεται τόσο μικρό και ανούσιο είναι στην πραγματικότητα μια παγίδα άγχους και φόβου για τον πάσχοντα και το άμεσο περιβάλλον του. Η λύση είναι συγκεκριμένη, εύκολη, ασφαλής και αποτελεσματική ώστε να μπορέσει ο έφηβος να γνωρίσει απροβλημάτιστα τον έρωτα και ο άνδρας να τον χαρεί σε όλο του το μεγαλείο!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια του site μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved