«Ο σύζυγός μου έχει πρόωρη εκσπερμάτιση. Τι μπορούμε να κάνουμε;»

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το ένα από τα δύο κυριότερα σεξουαλικά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ένας άνδρας και που αντιδρά με φόβο αλλά και αποφυγή της σεξουαλικής επαφής για να μην γίνει αντιληπτή η ύπαρξη του προβλήματος.

Θάνος Ασκητής
«Ο σύζυγός μου έχει πρόωρη εκσπερμάτιση. Τι μπορούμε να κάνουμε;»

Μάλιστα, μέσα από έρευνες φαίνεται πως ο 1 στους 3 άνδρες παγιδεύεται μέσα σε αυτήν. Και δεν φτάνει ο άνδρας που παγιδεύεται στο πρόβλημά του, μπαίνει και η γυναίκα μέσα σε αυτή την παγίδα. Φαίνεται από σύγχρονες μελέτες πως η 1 στις 4 γυναίκες θυμώνει για τη «γρηγοράδα» του συζύγου της.

Ναι, ενώ η γυναίκα του άνδρα με στυτική δυσλειτουργία είναι δίπλα του και συνήθως τον βοηθάει να ξεπεράσει το πρόβλημα, η γυναίκα του άνδρα με την πρόωρη εκσπερμάτιση θυμώνει μαζί του που την αφήνει ... «στα κρύα του λουτρού», τον «τιμωρεί» με τις φωνές της ενώ συχνά αποφεύγει το σεξ μαζί του για να μην απογοητευτεί ξανά.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένα ζευγάρι; Ευτυχώς στις μέρες μας η αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι σαφώς πιο εύκολη.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την ψυχοθεραπεία, το sex-therapy όπου ο άνδρας μαθαίνει να ελέγχει την εκσπερμάτισή του μέσα από τεχνικές αλλά και μέσα από την επίγνωση εαυτού και τα θέματά του που τον οδηγούν στη γρήγορη εκσπερμάτιση. Η έμφαση δίνεται όχι μόνο στην διερεύνηση και αξιολόγηση της σεξουαλικής έκφρασης και λειτουργίας αλλά και στην αντιμετώπιση πιθανών ψυχικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα σε αγχώδεις, φοβικές, αποφευκτικές, καταθλιπτικές εκδηλώσεις που μπορεί να συνυπάρχουν, αλλά και στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς γύρω από τη σχέση. Γενικά, η θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών, θεωρείται βραχύχρονη θεραπευτική προσέγγιση χωρίς όμως προκαθορισμένο πλήθος συνεδριών.

Η φαρμακοθερεπεία, είναι επίσης άλλος ένας τρόπος αντιμετώπισης για τους άνδρες που «δεν μπορούν να περιμένουν» - δεν είναι άλλωστε περίεργο που είναι γρήγοροι και στο σεξ(!). Βέβαια, το φάρμακο δεν είναι θεραπευτικό, καθώς ο άνδρας πρέπει να το παίρνει κάποια ώρα πριν τη σεξουαλική πράξη και ισχύει μόνο για εκείνη τη φορά, που σημαίνει πως αν δεν πάρει πάλι το χάπι, θα τελειώσει ξανά γρήγορα. Θα λέγαμε πως το φάρμακο απευθύνεται στον άνδρα που έχει εκδηλώσει το πρόβλημα από την αρχή της σεξουαλικής του ζωής και τον έχει κάνει να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κρατηθεί, ιδιαίτερα στη γυναίκα που θέλει περισσότερο.

Ένα συνδυαστικό επίσης μοντέλο που μπορεί να εμπεριέχει τη φαρμακοθεραπεία και το sex therapy, μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved