Πώς διαμορφώνεται η σεξουαλική ζωή στο γάμο;

Ο γάμος αποτελεί τη σημαντικότερη πλευρά της ανθρώπινης αναγνώρισης και συναισθηματικής ολοκλήρωσης δύο ανθρώπων, το πέρασμα από τη συντροφική σχέση, στη διαχρονική σχέση, που επισφραγίζεται μέσα από δύο σημαντικές πλευρές της ανθρώπινης ζωής, της σεξουαλικότητας και της γονιμότητας.

Θάνος Ασκητής
Πώς διαμορφώνεται η σεξουαλική ζωή στο γάμο;

Οι δυο σύντροφοι ξεκινούν τη διαδρομή τους με το όραμα του πάθους και της σεξουαλικής έλξης, προσδοκούν την ανθεκτικότητα στον χρόνο, τη συντήρηση όλων εκείνων των συναισθημάτων που βιώνουν στο διάστημα της ζωής τους ως εραστές και σύντροφοι.

Η σεξουαλική ζωή στο γάμο, σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής επικοινωνίας και ψυχικής επαφής μπορεί να διαφοροποιείται στο πέρασμα του χρόνου, να περιορίζεται και να αντικαθίσταται σιγά-σιγά από τον ερωτισμό, την τρυφερότητα και την συναισθηματική εξάρτηση, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα πρόβλημα ή κάτι κακό. Η σεξουαλική ζωή μέσα στον γάμο είναι μια δυναμική έκφραση της αγάπης.

Ο χρόνος δεν είναι απαραίτητα εχθρός του ζευγαριού, αφού φέρνει την εξοικείωση των συντρόφων μπροστά στα «θέλω» της σεξουαλικής πράξης, την εκδήλωση των συναισθημάτων χωρίς φόβο ότι θα εκτεθούν, την έκφραση και απελευθέρωση της σεξουαλικότητας από ενοχές, αναστολές και ταμπού.

Τα σώματα εξοικειώνονται και η αναζήτηση της σεξουαλικής ηδονής παίρνει σάρκα και οστά, οδηγώντας κυρίως την γυναίκα σε πιο «ποιοτικούς» οργασμούς, αφού αφήνεται και παρασύρεται σε εκείνον που εμπιστεύεται και αγαπά. Το ζευγάρι αναζητά τρόπους να κρατήσει ζωντανή την σεξουαλική του ζωή, αν βέβαια υπάρχει το αμοιβαίο ενδιαφέρον, που μέσα από το πρίσμα της φαντασίας, πειραματίζεται πιο εύκολα, εμπλουτίζει το σεξουαλικό του παιχνίδι, ακόμη κι αν αυτό δεν συμβαίνει πολύ συχνά στην καθημερινότητα.

Η μονοτονία της σεξουαλικής ζωής, η βαριεστιμάρα και η εγκατάλειψη του σεξουαλικού κυνηγιού, κάνουν την εμφάνισή τους μόνο όταν το επιτρέψουμε εμείς οι ίδιοι να συμβεί, όταν ξεχνάμε εμείς οι ίδιοι να είμαστε και εραστές μέσα στον γάμο, όταν ο γονεΪκός ρόλος βάζει σε χειμερία νάρκη το σεξουαλικό παιχνίδι και τον σεξουαλικό μας ρόλο.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved