Πότε πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για τα μέτρα προφύλαξης στη σεξουαλική επαφή;

Μπορεί να φαίνεται περίεργο στο γονιό να κάνει το πρώτο βήμα και να μιλήσει στο παιδί του - που πάντα το βλέπει μικρό - για τα μέτρα προφύλαξης στη σεξουαλική επαφή.

Θάνος Ασκητής
Πότε πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για τα μέτρα προφύλαξης στη σεξουαλική επαφή;

Πόσο μάλλον όταν ο γονιός αυτός είναι πιο αυστηρός, πια συντηρητικός, όταν "αρνείται" πως το παιδί του μεγαλώνει και δικαιούται να έχει σεξουαλική ζωή. Πολλές φορές μάλιστα, μπορεί αυτός ο γονιός να φοβάται πως αν μιλήσει για το σεξ είναι σαν να το προτρέπει να ξεκινήσει να κάνει σεξ!

Καλό θα είναι λοιπόν, ο γονιός να καταλάβει πως το να μιλήσει στο παιδί του για το σεξ, δεν θα το προτρέψει να το κάνει, αλλά το αντίθετο, θα ανοίξει μαζί του μία γέφυρα επικοινωνίας μαζί του που θα ωφελήσει τη σχέση τους, αλλά και τη σεξουαλικότητα του παιδιού του εφόσον δεν θα γυρίσει πίσω με μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ούτε και με κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όμως ως παράσημο!

Ο ρόλος λοιπόν των γονιών είναι να βοηθήσουν στη λήψη της σωστής πληροφόρησης για τις μεθόδους αντισύλληψης και για τη χρήση τους σε συνεργασία με τον οικογενειακό γιατρό ή το γυναικολόγο.

Η σεξουαλική αγωγή είναι μία διαδικασία που ξεκινά από την παιδική ηλικία και στόχο έχει το παιδί να λάβει τις κατάλληλες πληροφορίες σε κάθε ηλικιακό στάδιο. Η ήβη και η αρχή της εφηβείας είναι μία ηλικία που το παιδί έχει την ικανότητα να αφομοιώσει τις πληροφορίες που θα του δοθούν για την αναγκαιότητα της προφύλαξης και της αντισύλληψης.

Ας έχει ο γονιός στο μυαλό του πως αν ο ίδιος δεν φροντίσει να ενημερώσει το παιδί του, δεν σημαίνει πως το παιδί του δεν θα ενημερωθεί. Το πιο συχνό που συναντάμε όμως είναι πως αυτή η πληροφόρηση θα γίνει από μη έγκυρες πηγές. Είναι αυτό που ζητάει ο γονιός για το παιδί του;

Η σωστή ενημέρωση δίνει ασφάλεια στον έφηβο καθώς παίρνει το μήνυμα ότι οι γονείς αποδέχονται τη σεξουαλικότητά του, και τον εμπιστεύονται στο τρόπο διαχείρισης της...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved