Το ημερολόγιο του σεξ μετά τον τοκετό: Συναισθηματικές μεταβολές και αντιδράσεις

Μετά τον τοκετό ξεδιπλώνεται μια νέα πραγματικότητα. Ένας νέος ρόλος προστίθεται στη γυναίκα που περιμένει το πρώτο της παιδί, αυτός της μητρότητας, όπου καλείται να εξυπηρετήσει αλλά και να προσαρμοστεί.

Το ημερολόγιο του σεξ μετά τον τοκετό: Συναισθηματικές μεταβολές και αντιδράσεις

Ακόμα όμως και όταν δεν πρόκειται για το πρώτο παιδί, η κατάσταση και πάλι ακολουθεί την ίδια πορεία, εξακολουθεί και είναι ιδιαίτερα εξουθενωτική καθώς η κούραση, τα ξενύχτια, η αγωνία για το μέλλον του μικρού της κυριαρχούν. Πέρα από τις σωματικές και ορμονικές μεταβολές που την επηρεάζουν και της δημιουργούν ανασφάλειες γύρω από την εικόνα της, υπάρχουν και μεταβολές στη διάθεση που την εξουθενώνουν επίσης.

Οι συναισθηματικές της αντιδράσεις και οι αλλαγές στη διάθεση λοιπόν φαίνεται να είναι συχνές. Ας μην ξεχνάμε και την επιλόχεια κατάθλιψη, με τις τόσο αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της λεχώνας. Γενικότερα όμως, η διάθεσή της μπορεί να αλλάζει πιο εύκολα, καθώς μπορεί να γίνει μελαγχολική, ευσυγκίνητη, ευέξαπτη, να παρουσιάζει άγχος, αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τον μητρικό της ρόλο, κυρίως όταν πρόκειται για το πρώτο της παιδί.

Μπαίνει σε μία νέα αυτή φάση ζωής, όπου θα «πρέπει» να ανταπεξέλθει στο καινούργιο της ρόλο: από ερωμένη, σύντροφος και σύζυγος, είναι και μητέρα. Η προσοχή της στρέφεται στο μωρό της, ίσως να την εξυπηρετεί κιόλας, εφόσον δεν μπορεί και δεν έχει διάθεση στη φάση αυτή να ανταποκριθεί σεξουαλικά. Ο ρόλος της ερωμένης μπαίνει πολύ πιο πίσω.

Η σχέση της με τον άνδρα της όμως; Τι συμβαίνει στο ζευγάρι; Πώς νιώθει ο σύντροφός της; Μήπως απομακρύνονται σεξουαλικά; Ερωτήσεις που περνούν από το μυαλό και των δύο και που συνήθως ο άνδρας είναι εκείνος που ανοίγει την συγκεκριμένη συζήτηση ή που κάνει προσπάθειες να την πλησιάσει σεξουαλικά. Όταν εκείνη του αρνείται το σεξ όμως, συχνά τον βλέπουμε να νιώθει παραμελημένος ή ακόμα και να εκδηλώνει ζηλοτυπικές αντιδράσεις και συμπεριφορές, αισθανόμενος να παίζει πια ως κομπάρσος και όχι ως πρωταγωνιστής, στο έργο της ζωής του.

Παραπονιέται ότι τώρα πια η γυναίκα του δεν έχει μάτια παρά μόνο για το μωρό τους. Και κάπως έτσι ξεκινούν οι γκρίνιες και οι καυγάδες που έρχονται και χαλούν ένα τόσο όμορφο γεγονός...

Ας έχουν λοιπόν και οι δύο σύντροφοι και γονείς στο μυαλό τους, πως αν θέλουν να παραμείνουν εραστές θα χρειαστεί να ακολουθήσουν κάποια βήματα, όπως πρώτα από όλα να μιλήσουν μεταξύ τους για το πώς αισθάνονται. Πως αισθάνονται σε σχέση με το νέο μέλος της οικογένειας, για τις αγωνίες τους και τις ανησυχίες τους γύρω από αυτό. Πως αισθάνονται ως γονείς, για τις ανασφάλειές τους, για τα οικονομικά τους. Πως αισθάνονται όμως και ως εραστές και σύντροφοι και πως μπορούν να επανακτήσουν την σεξουαλική τους ζωή. Δεν σημαίνει ότι μόνο η σεξουαλική πράξη είναι αυτή που θα τους φέρει ξανά κοντά.

Η στάση μέσα από τη στήριξη του συζύγου, το να της δείχνει ότι είναι εκεί μαζί της, ότι την επιθυμεί, ότι του αρέσει, ότι την ποθεί αλλά και πως της δίνει το χρόνο που χρειάζεται για να ξαναβρούν τους ερωτικούς ρυθμούς τους είναι σημαντική.

Το ζευγάρι αν και στις αρχές λοιπόν δεν μπορεί να έρθει σε σεξουαλική πράξη, μπορεί να επιδοθεί σε σεξουαλικά παιγνίδια που θα τους ανοίξουν την όρεξη και θα τους φέρουν πιο κοντά, καθώς ο ένας θα νιώθει ποθητός από τον άλλον!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved