Μαμά πώς γεννήθηκα; Απαντάμε με ειλικρίνεια ή όχι;

«Μαμά, πως γεννήθηκα;» Μία ερώτηση που ακούν όλοι σχεδόν οι γονείς από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Μία ερώτηση που απασχολεί το παιδικό μυαλουδάκι στην προσπάθειά του να καταλάβει και να δώσει απάντηση στην ύπαρξή του!

Θάνος Ασκητής
Μαμά πώς γεννήθηκα; Απαντάμε με ειλικρίνεια ή όχι;

Γράφει η Μαρίνα Μόσχα

Πώς λοιπόν απαντάμε; Μα φυσικά με τα πιο απλά λογάκια που ταιριάζουν στην ηλικία του παιδιού μας. Σημαντικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι όσο πιο απλά του μιλήσουμε και σε γλώσσα που την καταλαβαίνει, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να του εξηγήσουμε. Μπορούμε να του μιλήσουμε για την μαμά και τον μπαμπά που αγαπιούνται, αγκαλιάζονται και φιλιούνται και ότι μέσα από την αγάπη τους γεννήθηκε το μωράκι. Στις μικρές ηλικίες δεν χρειάζονται λεπτομέρειες που το παιδί δεν μπορεί άλλωστε να καταλάβει ακόμη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορούμε να περιγράψουμε την σεξουαλική πράξη, με επιστημονικές όμως ονομασίες όπως το πέος που μπαίνει στον κόλπο της μαμάς... Χρήσιμο είναι να έχουμε και κάποια παιδικά παραμύθια με εικόνες που εξηγούν πως γεννιούνται τα μωρά, ώστε και ο γονιός να είναι ενήμερος για το τι και μέχρι που μπορεί να φτάσει ανάλογα την ηλικία του παιδιού του.

Προσοχή χρειάζεται στον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε το παιδί, δηλαδή η αμηχανία και η ντροπή που μπορεί να αισθανθούμε και που συνδέεται με την δική μας στάση απέναντι στο σεξ. Αν έχουμε στο μυαλό μας όμως ότι κάποια στιγμή το παιδί μας θα μας κάνει αυτή την ερώτηση, τότε θα μας είναι πιο εύκολο να είμαστε ειλικρινείς και αυθεντικοί στην απάντησή μας. Και είναι φυσικό να μας ρωτήσει. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά σήμερα βομβαρδίζονται από ερεθίσματα μέσα από την τηλεόραση, τα περιοδικά, τα παιγνίδια τους... Η περιέργεια της ηλικίας αυτής σε συνδυασμό με την παρατήρηση, τα οδηγεί στο να λύσουν το τόσο μυστηριώδες για αυτά ερώτημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved