«Το παιδί μας μιλάει άσχημα και χυδαία. Τι πρέπει να κάνουμε»; Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Πολλές φορές, οι γονείς σαστίζουν μπροστά στην εικόνα του παιδιού τους που βρίζει και συμπεριφέρεται με ανάρμοστο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, η γκάμα των συμπεριφορών μπορεί να περιλαμβάνει ύβρεις, χειρονομίες και προκλητική συμπεριφορά.

Θάνος Ασκητής
«Το παιδί μας μιλάει άσχημα και χυδαία. Τι πρέπει να κάνουμε»; Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Συνήθως, αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα την περίοδο που το παιδί αρχίζει να κοινωνικοποιείται στο σχολείο του και αρχίζει τότε να μιμείται τη συμπεριφορά των άλλων παιδιών. Άλλοτε, η προκλητική συμπεριφορά εστιάζεται περισσότερο ως προς το άλλο φύλο, κάτι που προκαλεί την έντονη αμηχανία του πατέρα και της μητέρας του.

Σε καμία περίπτωση, οι γονείς μπροστά σε μια τέτοια συμπεριφορά του παιδιού δεν θα αντιδράσουν με υπερβολή και ένταση. Ωστόσο, οφείλουν να οριοθετήσουν το παιδί τους και να του εξηγήσουν ότι η συμπεριφορά του θα πρέπει είναι σωστή και να δείχνει σεβασμό και ευγένεια απέναντι στους άλλους. Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να τιμωρούν το παιδί αλλά και να το προσβάλλουν αποδίδοντας τη συμπεριφορά αυτή στον «κακό» του χαρακτήρα. Είναι όμως πολύ πιο βοηθητικό για το παιδί να οριοθετείται με ήρεμο και απλό τρόπο και να αποθαρρύνεται για την συγκεκριμένη συμπεριφορά και όχι συνολικά σαν προσωπικότητα.

Εάν, ωστόσο, η συμπεριφορά αυτή λάβει ακραίες διαστάσεις, τότε οι γονείς πρέπει να διερευνήσουν περισσότερο το τι μπορεί να συμβαίνει.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουν βασικά πράγματα για τις παρέες του παιδιού και τον τρόπο που κοινωνικοποιείται στο σχολείο. Εάν το πρόβλημα συνεχιστεί, τότε έχει σημασία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες που βρίσκονται πίσω από αυτή την συμπεριφορά του παιδιού.

Θάνος Ε. Ασκητής

Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved