Παιδικός αυνανισμός: Τηλεφώνημα στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας. Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Η Χ. είναι 38 ετών και έχει μία κόρη 6 ετών. Αναφέρει ανησυχία για το γεγονός ότι η κόρη της τρίβεται στο κρεβάτι ή βάζει τα χέρια της στα γεννητικά της όργανα.

Θάνος Ασκητής
Παιδικός αυνανισμός: Τηλεφώνημα στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας. Γράφει ο Θάνος Ασκητής

«Δείχνει να το απολαμβάνει και μερικές φορές βγάζει ένα επιφώνημα ευχαρίστησης...» Η μητέρα εκφράζει ανησυχία για τη συμπεριφορά αυτή, θεωρεί πολύ μικρή σε ηλικία την κόρη της για να αυνανίζεται και ρωτάει αν είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό.

Από τη διερεύνηση του τηλεφωνήματος προέκυψε ότι η κόρη της Μ. εμφάνιζε αυτή τη συμπεριφορά τον τελευταίο μήνα και γινόταν σχεδόν καθημερινά. Η μητέρα είχε παρατηρήσει ότι το έκανε μέσα στο σπίτι, είτε μόνη της είτε παρουσία άλλων ατόμων και όχι όταν έβγαιναν έξω. Η Χ. δεν ήξερε πώς να το χειριστεί, δεν ήθελε να τη μαλώσει και το μόνο που της είχε πει είναι «δεν είναι σωστό να το κάνεις αυτό...».

Η Χ. είναι σοκαρισμένη από τη συμπεριφορά της κόρης της και έρχεται σε δύσκολη θέση, κυρίως όταν βρίσκεται και κάποιος τρίτος στο σπίτι. Ο σύζυγος ανησυχούσε επίσης ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Αρκετές φορές οι γονείς ανησυχούν όταν διαπιστώνουν ότι ο γιος τους ή η κόρη τους αυνανίζεται.

Από τη νηπιακή και πρώτη παιδική ηλικία η ενασχόληση των παιδιών με τα γεννητικά τους όργανα είναι συνήθης. Το μικρό παιδί έχει αρκετές αυνανιστικές τάσεις και αναζητήσεις, οι οποίες δεν είναι μεν οργανωμένες, αλλά συνοδεύονται από αισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Μέσα από τον αυνανισμό το παιδί μαθαίνει το σώμα του, ανακαλύπτει ότι παίρνει ευχαρίστηση από αυτό και έχει την τάση να το επαναλαμβάνει.

Ο αυνανισμός είναι φυσιολογικός και στα δύο φύλα. Οι γονείς ανησυχούν πιο συχνά όταν διαπιστώνουν ότι η κόρη τους προβαίνει σε κάτι τέτοιο, ενώ για το γιο μπορεί να θεωρείται πιο «επιτρεπτό».

Στη Συμβουλευτική Γραμμή ο ψυχολόγος ενημέρωσε την Χ. για το θέμα του αυνανισμού σε αυτές τις ηλικίες και έδωσε κατευθύνσεις για το πώς να χειριστεί την κατάσταση. Την παρότρυνε να μιλήσει στην κόρη της για αυτό, λέγοντάς της ότι μπορεί να χαϊδεύει το σώμα της, όταν είναι μόνη της στο δωμάτιό της. Επίσης, την κατεύθυνε να της αποσπά την προσοχή με κάτι άλλο, όταν γίνεται μπροστά σε κόσμο.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved