Το παιδί μου δε μου μιλάει για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Τι μπορεί να του συμβαίνει; Γράφει ο Θάνος Ασκητής!

Καταρχήν το γεγονός ότι δεν μιλάει ένας έφηβος για θέματα σεξουαλικότητας δεν σημαίνει ότι δεν έχει κανένα σεξουαλικό ενδιαφέρον. Συχνά υπάρχει δυσκολία ένας έφηβος να εκφράσει τις επιθυμίες και τις ανησυχίες του για το συγκεκριμένο θέμα.

Θάνος Ασκητής
Το παιδί μου δε μου μιλάει για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Τι μπορεί να του συμβαίνει; Γράφει ο Θάνος Ασκητής!

Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία υπάρχουν πολύ έντονα συναισθήματα όπως η ντροπή, η συστολή, η ενοχή, η αμηχανία για το σώμα και ό,τι έχει να κάνει με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι η επικοινωνία του γονιού με το παιδί του για τέτοια θέματα δεν είναι εύκολη και μάλιστα εάν δεν έχουν υπάρξει προηγούμενες συζητήσεις που άπτονται θέματα σεξουαλικής αγωγής από μικρότερη ηλικία.

Η άρνηση μάλιστα ενός εφήβου σε προσπάθεια του γονιού του να συζητήσουν για το σεξ μπορεί να είναι αναμενόμενη και είναι ωφέλιμο αυτή να γίνει αποδεκτή από το γονιό. Αυτό που μπορεί να κάνει ο ομόφυλος γονιός από την πλευρά του είναι να του πει πως «αν υπάρχει κάτι που σε προβληματίζει σε σχέση με τη σεξουαλικότητά σου, εγώ είμαι εδώ για να το κουβεντιάσουμε...», ενώ ο ετερόφυλος γονιός να ενισχύει τη συμμαχική σχέση και επικοινωνία του ομόφυλου γονιού.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος- Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved