«Μέχρι ποια ηλικία μπορεί η γυναίκα να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή», γράφει ο Θάνος Ασκητής

Καθώς η γυναίκα «βαδίζει» στη μέση και τρίτη ηλικία βιώνει συχνά ανησυχία για τις σωματικές αλλαγές που την ακολουθούν.

Θάνος Ασκητής
«Μέχρι ποια ηλικία μπορεί η γυναίκα να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή», γράφει ο Θάνος Ασκητής

Το σταμάτημα της περιόδου, οι ορμονικές μεταβολές, η αλλαγή στις αναλογίες του σώματος, η αύξηση του βάρους, είναι καταστάσεις που μπορεί να της δημιουργήσουν δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις ότι πλέον θα είναι σεξουαλικά ανενεργή. Η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα μπορεί να έχει σεξουαλική ζωή ακόμη και στην περίοδο της τρίτης ηλικίας εφόσον της το επιτρέπει η σωματική της υγεία.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η γυναίκα, με την είσοδό της στη μέση ηλικία αισθάνεται πιο ελεύθερη να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της και πιο πρόθυμη να μοιραστεί με το σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις. Παράλληλα, φαίνεται να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία όχι μόνο με ότι ευχαριστεί σεξουαλικά την ίδια αλλά και με ότι ευχαριστεί το σύντροφό της.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ύπαρξη σεξουαλικής ζωής ωφελεί τον ενήλικο σε πολλά επίπεδα αφού συμβάλει θετικά στη βιολογική και ψυχική του υγεία. Η ύπαρξη της σεξουαλικής ζωής μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και στην τρίτη ηλικία εφόσον και η ίδια η γυναίκα το επιθυμεί.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved