Θάνος Ασκητής: Πώς αισθάνεται η έφηβη κόρη μας πριν την πρώτη της φορά;

Πώς αισθάνεται η έφηβη πριν την πρώτη της φορά;

Θάνος Ασκητής
Θάνος Ασκητής: Πώς αισθάνεται η έφηβη κόρη μας πριν την πρώτη της φορά;

Με τη βιολογική και σεξουαλική της ωρίμανση, που ολοκληρώνονται στο κλείσιμο της εφηβείας, σηματοδοτείται η σωματική αφύπνιση και ερωτική αναζήτησή της για να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή. Η έφηβη φαίνεται να είναι πιο αυστηρή στην επιλογή συντρόφου σε σύγκριση με τον έφηβο, ενώ ο προσανατολισμός στη ρομαντική αγάπη, η συναισθηματική εμπλοκή με τον σεξουαλικό σύντροφο και η συναισθηματική δέσμευση χαρακτηρίζουν την προσδοκία της για την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής.

Η έφηβη λίγο πριν την πρώτη φορά νιώθει φόβο και άγχος «για το τι θα συμβεί», που μεγεθύνεται μέσα από την άγνοια και το δέος που αισθάνεται σκεπτόμενη τον εαυτό της στην πρώτη ερωτική επαφή. Πολλές φορές αυτό την οδηγεί σε έντονη αγωνία, πανικό, ενοχές, ντροπή, φόβο και ανασφάλεια.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την έφηβη να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή;
Είναι αναγκαίο η έφηβη να προχωρήσει στην πρώτη φορά όταν θα αισθάνεται έτοιμη και διαθέσιμη συναισθηματικά για αυτό, ώστε να είναι μια συνειδητή πράξη και όχι μια απλή εμπειρία που θα τη μοιραστεί με τις φίλες της για να μη θεωρηθεί «εκτός μόδας» ή θα λειτουργήσει παρορμητικά κάτω από την πίεση του άντρα συντρόφου.

Η καλύτερη περίοδος για το άνοιγμα της σεξουαλικής ζωής της φαίνεται να είναι το εφηβικό της κλείσιμο, 17-19 ετών, που είναι έτοιμη και βιολογικά και συναισθηματικά να απολαύσει και να χαρεί το πρώτο σκαλοπάτι της σεξουαλικής ζωής της. Αυτό είναι κάτι που η νεαρή γυναίκα πρέπει να το γνωρίζει, ώστε να μη βιαστεί να προχωρήσει επιπόλαια ή αντιδραστικά στη σεξουαλική πράξη.

Πώς βιώνει η γυναίκα την πρώτη της σεξουαλική εμπειρία;
Η ρήξη του παρθενικού υμένα και η εμφάνιση μικρής ποσότητας αίματος κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης, δείχνουν την πλήρη είσοδο του πέους στον κόλπο της και μπορεί να συνοδεύεται από ελαφρύ πόνο ή τσούξιμο.

Η νεαρή γυναίκα στην πρώτη της φορά λειτουργεί κυρίως συναισθηματικά και όχι σαρκικά, όπως συμβαίνει με το νεαρό άντρα. Η ίδια κινείται με βάση το συναίσθημα της τρυφερότητας και της παράδοσης της στο σύντροφο που έχει επιλέξει. Η ανάγκη αυτή την ωθεί η πρώτη φορά να λειτουργεί ως προσφορά σεξουαλικής ηδονής περισσότερο προς το σύντροφο παρά για δική της ικανοποίηση, αφού η ίδια δεν συμμετέχει ουσιαστικά, κάτω από το κλίμα της αμηχανίας, της απειρίας και τον πιθανό φόβο που μπορεί να αισθάνεται.

Ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων δεν παίρνει μέτρα προφύλαξης και αντισύλληψης. Γι΄ αυτό και η ανάγκη για ενημέρωση και σεξουαλική αγωγή από την οικογένεια και το σχολείο είναι επιτακτική. Αξιοσημείωτη είναι η άγνοια της μητέρας, αφού η νεαρή γυναίκα πολλές φορές αποκρύπτει την αλήθεια, φοβούμενη την τιμωρία και την ντροπή από το οικογενειακό της περιβάλλον.

Πόσο επηρεάζει η πρώτη φορά της γυναίκας τη μετέπειτα σεξουαλική της ζωή;
Η πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας, ενώ είναι σημαντική, δεν καθορίζει την μετέπειτα σεξουαλική της ζωή, η οποία στην ουσία είναι μία διαχρονική εμπειρία. Η γυναίκα που είχε μία αρνητική πρώτη εμπειρία είναι σημαντικό να γνωρίζει πως η πρώτη της φορά δεν σηματοδοτεί τη σεξουαλική της συνέχεια. Είναι απλά μια αρχή σε μια πορεία, που από εκείνη εξαρτάται η καλύτερη επιλογή που θα κάνει στο μέλλον, με πιο ουσιαστικό τρόπο επικοινωνίας και αυτοδιάθεσης.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved