Θάνος Ασκητής: «Πώς θα καταλάβουμε ότι το μέγεθος του πέους του μικρού μας αγοριού είναι φυσιολογικό;»

Μία από τις συχνότερες ανησυχίες των γονιών είναι αυτή για το «σωστό» μέγεθος του πέους του γιου τους.

Θάνος Ασκητής
Θάνος Ασκητής: «Πώς θα καταλάβουμε ότι το μέγεθος του πέους του μικρού μας αγοριού είναι φυσιολογικό;»

Ερωτήματα όπως: «είναι φυσιολογικό το μέγεθος του πέους στην ηλικία που βρίσκεται;», «μήπως δε μεγαλώσει άλλο το πέος του γιου μου και μείνει στάσιμο;» και «πώς θα μπορέσω να καταλάβω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;», συχνά αναστατώνουν και προβληματίζουν τους γονείς. Τα ερωτήματα αυτά είναι πιθανό να επιφέρουν εντάσεις ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα, καθώς ο ένας γονιός μπορεί να ανησυχεί περισσότερο από τον άλλο ή να εκφράζει την ανησυχία του πιο ανοιχτά.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το μέγεθος του πέους του παιδιού κατά την παιδική ηλικία δεν αποτελεί ένδειξη του πώς θα εξελιχθεί τελικά κατά την ενήλικη ζωή. Καθώς το αγόρι αναπτύσσεται σωματικά, παράλληλα αναπτύσσονται τα γεννητικά του όργανα, το πέος και οι όρχεις. Η ανάπτυξη αυτή βρίσκεται σε έξαρση στην περίοδο της εφηβείας.

Η ορμονική αφύπνιση του οργανισμού συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πέους και των όρχεων, ενώ με το κλείσιμο της εφηβικής περιόδου σταθεροποιείται το μέγεθός τους.
Δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη «φυσιολογικό» μέγεθος του πέους στην παιδική ηλικία. Σε ένα παχουλό παιδί, το πέος του μπορεί να είναι βυθισμένο μέσα στο λίπος, με συνέπεια να μοιάζει, όχι όμως και να είναι, μικρό. Επίσης, το μέγεθος των γεννητικών οργάνων διαφέρει από αγόρι σε αγόρι της ίδιας ηλικίας. Δηλαδή, είναι πιθανό ένα αγοράκι πέντε ετών να έχει μικρότερο πέος από ένα συνομήλικό του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι δε θα έχει φυσιολογικό μέγεθος πέους, όταν ολοκληρωθεί η σωματική του ανάπτυξη.

Όταν οι γονείς προβληματίζονται έντονα σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού τους, καλό θα ήταν να το συζητήσουν με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος μπορεί να κρίνει αν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό και αν θα πρέπει να γίνει εξέταση από παιδο-ουρολόγο.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved