Θάνος Ασκητής: «Πόσο αλλάζει η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού όταν αποφασίσει να κάνει παιδί;»

Η σεξουαλική πράξη, ως βασικό στοιχείο της σχέσης, περνά από πολλά διαφορετικά στάδια όσο η ίδια η σχέση αλλάζει, διαμορφώνεται και εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Θάνος Ασκητής
Θάνος Ασκητής: «Πόσο αλλάζει η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού όταν αποφασίσει να κάνει παιδί;»

Η γονιμότητα μπαίνει στη ζωή του ζευγαριού, που από το στάδιο της γνωριμίας, περνά στο στάδιο της αναγνώρισης και τέλος στο στάδιο της επένδυσης. Το τελευταίο στάδιο είναι και το περισσότερο σημαντικό καθώς σηματοδοτεί τις προσδοκίες των δύο συντρόφων για την κοινή πορεία της ζωής τους, αλλά και την ανάγκη για συναισθηματική πληρότητα που συχνά ταυτίζεται με τον γονεικό ρόλο.
Πώς όμως το κυνήγι της γονιμότητας επιδρά στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;

Το κυνήγι μας παραπέμπει αυτόματα σε μια αγχωτική διαδικασία, όπου κυριαρχεί η βιασύνη, η έλλειψη χρόνου και το άγχος να προλάβει κανείς κάτι. Η σεξουαλική πράξη ως αμοιβαία έκφραση συναισθημάτων, που τόσο σωματικά όσο και ψυχικά φέρνει τους δύο εραστές πιο κοντά δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί, όταν το άγχος μπει στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού και ο στόχος της γονιμότητας είναι ο λόγος που το ζευγάρι κάνει σεξ.

Από τη στιγμή που το ζευγάρι αποφασίζει να κάνει παιδί, αλλάζει πολλές φορές ολόκληρη τη σεξουαλική του συμπεριφορά. Οι δύο σύντροφοι που στο παρελθόν λειτουργούσαν ως εραστές κάνοντας σεξ για να πάρουν και να δώσουν ηδονή, τώρα κάνουν σεξ με σκοπό να αποκτήσουν παιδί. Η μαγεία της σεξουαλικής τους έκφρασης, το πάθος, οι φαντασιώσεις, το έντονο και απρόβλεπτο στοιχείο που τους έφερε κοντά δίνει τη θέση του σε μια περισσότερο τυπική σεξουαλική διαδικασία, όπου ο στόχος δεν είναι πια η ηδονή και ο οργασμός αλλά η τεκνοποίηση.

Η παραπάνω διαδικασία αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα όταν το ζευγάρι προσπαθεί αρκετό διάστημα και δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί. Το ζευγάρι που έχει ήδη ζήσει για μεγάλο διάστημα μαζί, δεν δίνει πλέον πρωταρχικό ρόλο στο σεξ και δεν είναι λίγες οι φορές που το σεξ παίρνει τη μορφή ιεροτελεστίας στα πλαίσια ενός προγράμματος, υπό τις οδηγίες του γιατρού, προκειμένου οι πιθανότητες για σύλληψη να είναι μεγαλύτερες.

Επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες για σύλληψη, ωθούν τη γυναίκα να ασχολείται έντονα με τον κύκλο της περιόδου και να υπολογίζει την στιγμή της ωορρηξίας ως καταλληλότερη στιγμή για σεξουαλική επαφή. Από την άλλη, ο άνδρας θα πρέπει να είναι πρόθυμος, έτοιμος και διαθέσιμος προκειμένου το ζευγάρι να μη χάσει «την κατάλληλη στιγμή».

Χάνεται ο αυθορμητισμός και η πίεση για άμεση σεξουαλική επαφή κάνει το ζευγάρι να μην αφιερώνει πλέον χρόνο στα προκαταρκτικά ερωτικά παιχνίδια αφού ο στόχος έχει πλέον αλλάξει!

Εδώ είναι που η σεξουαλική τους εικόνα ως ζευγάρι αλλάζει δραματικά. Το σεξ γίνεται πλέον μονότονο, με τον ίδιο τρόπο, στα ίδια μέρη, χωρίς ένταση και διάθεση για παιχνίδι. Ενώ ακόμα και οι στάσεις μπορεί να είναι συγκεκριμένες για να είναι περισσότερο πιθανή η τεκνοποίηση. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα είναι πιθανό να μην απολαμβάνουν όπως παλιά τη σεξουαλική πράξη, εφόσον και οι δύο αντιλαμβάνονται πως κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που κάνουν σεξ. Το άγχος για ερωτική συνεύρεση μειώνει σε πολλές περιπτώσεις την ερωτική επιθυμία με αποτέλεσμα οι δύο σύντροφοι να αποφεύγουν το σεξ.

Από την άλλη θα ήταν παράληψη να μην αναφέρει κανείς ότι η διαδικασία της απόκτησης ενός παιδιού πέρα από το άγχος που αρχικά γεννά για την ανάληψη νέων ρόλων και ευθυνών φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά. Οι δύο σύντροφοι που διατηρούν μια καλή συναισθηματική σχέση και ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας έρχονται ακόμα πιο κοντά συναισθηματικά καθώς μοιράζονται κοινούς φόβους, ανασφάλειες για τον νέο τους ρόλο αλλά και κοινά όνειρα και φιλοδοξίες για τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια. Κάτω από τέτοιες βάσεις το σεξ όχι μόνο δεν επηρεάζεται αρνητικά αλλά αντίθετα απελευθερώνει και προωθεί την καλή σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Θάνος Ε. Ασκητής

Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής κ' Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved