Συμβουλές διατροφής για νέους γονείς : Πώς να αποφεύγετε τη λύση του έτοιμου φαγητού

Ο ερχομός ενός μωρού είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού, ωστόσο οι πρώτοι μήνες μέχρι οι νέοι γονείς να προσαρμοστούν στην καινούργια καθημερινότητα είναι αρκετά απαιτητικοί.

Ευσταθία Παπαδά
Συμβουλές διατροφής για νέους γονείς : Πώς να αποφεύγετε τη λύση του έτοιμου φαγητού

Η κόπωση, η έλλειψη ύπνου και χρόνου είναι χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου με αποτέλεσμα ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα για τους ίδιους, να φαντάζει πρόκληση!

Είτε πρόκειται για το πρώτο σας μωράκι ή όχι καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι για να μην καταφεύγετε συνεχώς στη λύση του έτοιμου φαγητού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η γαλουχία είναι μια απαιτητική διαδικασία για τον οργανισμό της νέας μητέρας με αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:

Προγραμματίστε μερικά γεύματα πριν την έλευση του μωρού

Λίγο πριν τον τοκετό μπορείτε να μαγειρέψετε με τη βοήθεια του συντρόφου σας φαγητά που διατηρούνται στην κατάψυξη, όπως άπαχο κρέας και όσπρια. Έτσι, θα είστε σε θέση να ξεπαγώσετε και να τα καταναλώσετε εύκολα και γρήγορα ένα γεύμα σε συνδυασμό με μία έτοιμη πλυμμένη και κομμένη σαλάτα.

Έχετε διαθέσιμα εύκολα snacks

Τα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το γιαούρτι και τα αποξηραμένα φρούτα είναι μερικές απλές λύσεις σαν ενδιάμεσα snacks.

Δεχτείτε βοήθεια

Σε περίπτωση που συγγενείς και φίλοι προθυμοποιηθούν να σας δώσουν φαγητό μην πείτε όχι! Η βοήθεια από τα αγαπημένα μας πρόσωπα αυτήν την περίοδο είναι πολύ σημαντική.

Μαγειρεύετε απλές συνταγές

Όσο πιο απλές και με λιγότερα υλικά συνταγές, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η παρασκευή των γευμάτων σας. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που το μωρό κοιμάται για να μαγειρέψετε ένα φιλέτο με λαχανικά, μία απλή μακαρονάδα ή μία σούπα. Αποφεύγετε να αφήνετε το μαγείρεμα για το βράδυ, καθώς η συσσωρευμένη κούραση της ημέρας μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Κάνετε όσο το δυνατό υγιεινές επιλογές όταν παραγγείλετε έτοιμο φαγητό

Επειδή κάποιες φορές θα χρειαστεί να παραγγείλετε έτοιμο φαγητό, προτιμήστε light επιλογές από τον κατάλογο. Αν θέλετε ένα πιο πλούσιο πιάτο, μπορείτε πάντα να το μοιραστείτε με τον αγαπημένο σας. Έτσι δε θα προσλάβετε πολλές παραπανίσιες θερμίδες και λιπαρά.

Συμπερασματικά, ο καλός προγραμματισμός σε συνδυασμό με υγιεινές κι έξυπνες επιλογές θα σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις νέες απαιτήσεις της καθημερινότητάς σας με το μωρό και δε θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητη πρόσληψη βάρους.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Πώς θα τρώμε υγιεινά και οικονομικά;
Πώς θα «ξεφορτωθούμε» τις κακές διατροφικές συνήθειες;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved