Τι να κάνω όταν το παιδί ζητά συνεχώς γλυκά τα Χριστούγεννα;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι άμεσα συνυφασμένες με την κατανάλωση γλυκών από μικρούς και μεγάλους.

Ευσταθία Παπαδά
Τι να κάνω όταν το παιδί ζητά συνεχώς γλυκά τα Χριστούγεννα;

Τι πρέπει να κάνετε όμως όταν τα παιδιά σας ζητούν συνεχώς γλυκά αυτήν την περίοδο; Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

• Θέστε όρια!

Η κατανάλωση γλυκού που επιτρέπετε στην καθημερινότητα σε συχνότητα περίπου 1-2 φορές/εβδομάδα θα πρέπει όσο το δυνατό να ισχύσει και στην περίοδο των γιορτών. Εξηγείστε στα παιδιά ότι καλό είναι να καταναλώσουν γλυκό τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ για τις υπόλοιπες ημέρες καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε υγιεινές εναλλακτικές.

• Προτιμήστε τα σπιτικά γλυκά

Οι σπιτικές συνταγές είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τα γλυκά του εμπορίου, καθώς γνωρίζετε την ακριβή σύστασή τους ενώ έχετε τη δυνατότητα να τροποποιήσετε μία συνταγή καθιστώντας την πιο υγιεινή.

• Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν στην κουζίνα

Κάνετε τα παιδιά τους μικρούς σας βοηθούς στη ζαχαροπλαστική, περνώντας έτσι δημιουργικό χρόνο μαζί τους.

• Αποφύγετε να στολίσετε πιατέλες με γλυκά στο σπίτι

Η συνεχής έκθεση των παιδιών στα γλυκά θα προκαλέσει την επιθυμία για συχνότερη κατανάλωση. Δεν χρειάζεται ωστόσο να «κλειδώσετε» τα γλυκά σε κάποιο ντουλάπι, καθώς αυτή η τακτική δίνει την εντύπωση του απαγορευμένου στα παιδιά που μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

• Μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση

Αν υποσχεθείτε, για παράδειγμα, το αγαπημένο γλυκό του παιδιού μόνο όταν τελειώσει το φαγητό του, τότε είναι πιθανό να του δημιουργηθεί μία λανθασμένη εικόνα για την κατανάλωση γλυκών και να πιεστεί να καταναλώσει ολόκληρη τη μερίδα φαγητού ακόμα κι αν δε θέλει.

• Ορίστε το μέγεθος της επιτρεπόμενης μερίδας

Αν το παιδί θέλει για παράδειγμα να δοκιμάσει δύο διαφορετικά γλυκά, εξηγείστε του ότι είναι καλύτερα να φάει ένα μικρό κομμάτι και από τα δύο αλλά όχι δύο κανονικές μερίδες.

• Μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα υγιεινά snacks

Η εορταστική περίοδος μπορεί να μας βγάζει για λίγο από τη διατροφική ρουτίνα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει οι υγιεινές συνήθειες να ξεχαστούν. Έχετε πάντα σε ορατό σημείο τα φρούτα και τα υγιεινά snacks.

Τέλος, οργανώστε διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά, όπως οι περίπατοι, η παρακολούθηση μίας θεατρικής παράστασης και η ενασχόληση με χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι γιορτές δεν πρέπει να συνδέονται μόνο με το φαγητό αλλά και με ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!


Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Τι μπορώ να φάω στις γιορτές για να μην πάρω έξτρα κιλά;
Μπορεί το παιδί μου να έχει μια ισορροπημένη διατροφή στις γιορτές τρώγοντας και γλυκά;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved