Πέντε συμβουλές για να «ελαφρύνουμε» τα εορταστικά γεύματα

Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και μαζί της τα οικογενειακά τραπέζια με πλούσια ποικιλία εδεσμάτων και γλυκών.

Ευσταθία Παπαδά
Πέντε συμβουλές για να «ελαφρύνουμε» τα εορταστικά γεύματα

Οι διατροφικές ατασθαλίες ωστόσο δεν θα πρέπει να είναι ο λόγος που θα κάνουν εσάς και την οικογένειά σας να ξεφύγετε από τις διατροφικές σας συνήθειες φορτώνοντάς σας με περιττά κιλά.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε καλύτερα τα γεύματά σας και να βρείτε την ισορροπία ώστε να μη στερηθείτε τα αγαπημένα σας φαγητά και γλυκά.

1) Μην μένετε νηστικοί μέχρι το εορταστικό γεύμα!

Πολλοί από εσάς σκέφτεστε ότι είναι καλύτερα να μη φάτε καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι το εορταστικό δείπνο για να μπορέσετε να φάτε περισσότερο από τα αγαπημένα σας φαγητά. Ωστόσο, η πρακτική αυτή θα σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση φαγητού στο εορταστικό δείπνο, επιβαρύνοντάς σας με περιττές θερμίδες και γαστρεντερικές διαταραχές όπως το φούσκωμα και η δυσπεψία. Αντί αυτού, προτιμήστε να φάτε ένα καλό πρωινό που να περιέχει άπαχη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα γιαούρτι με βρώμη και ξηρούς καρπούς που θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα. Επιπλέον, αν πρόκειται για ένα βραδυνό κάλεσμα, μην παραλείψετε το μεσημεριανό αλλά φτιάξτε μία ελαφριά σαλάτα με ελαιόλαδο και άπαχο τυρί.

2) Μην παρασύρεστε από τα ορεκτικά!

Παρόλο που μπορεί να φαίνονται εξαιρετικά δελεαστικά, τα ορεκτικά μπορούν να αυξήσουν τη θερμιδική πρόσληψη χωρίς να συμβάλουν ουσιαστικά στον κορεσμό. Περιοριστείτε σε 1-2 ορεκτικά και επικεντρωθείτε στο κυρίως γεύμα. Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ αποφύγετε τα cocktails και τα αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και προτιμήστε το κρασί.

3) Γεμίστε το πιάτο σας κατά προτίμηση μία φορά!

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τον κανόνα που ακολουθείτε και στην καθημερινότητά σας, δηλαδή γεμίστε το ½ πιάτο με λαχανικά, το ¼ με πρωτεΐνη και το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακες. Ακόμη και αν γεμίσετε το πιάτο σας δεύτερη φορά προσπαθήστε να ακολουθήσετε πάλι αυτόν τον κανόνα. Τρώτε ωστόσο αργά προκειμένου να αποφύγετε τη δεύτερη μερίδα.

4) Καταναλώστε 1 μερίδα από το αγαπημένο σας γλυκό

Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τα γλυκά κατά την εορταστική περίοδο. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι το μέτρο. Αν υπάρχει ένα είδος γλυκού αρκεστείτε σε ένα κομμάτι. Αν ωστόσο οι πειρασμοί είναι πολλοί μπορείτε να κόψετε μικρότερα κομμάτια από το καθένα ώστε να έχετε συνολικά περίπου μία μερίδα γλυκού. Σε περίπτωση που το γλυκό που σας προσφερθεί δεν είναι της αρεσκείας σας μπορείτε πάντα να το αποφύγετε!

5) Μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα!

Παρόλο που το πρόγραμμά σας μπορεί να είναι πιο χαλαρό κατά την εορταστική περίοδο, μην εγκαταλείψετε τη φυσική δραστηριότητα. Ακόμα κι ένας γρήγορος περίπατος για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί να σας βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού σας βάρους.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Πόσο αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες στις γιορτές
Μπορώ να φάω στις γιορτές αλλά να μην παχύνω;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved