Γιατί αισθάνομαι συνέχεια φούσκωμα στην κοιλιά;

Αυτή είναι μία απορία που διατυπώνουν πολλές γυναίκες που αισθάνονται μονίμως πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς.

Γιατί αισθάνομαι συνέχεια φούσκωμα στην κοιλιά;

Οι αιτίες πίσω αυτό είναι αρκετές και μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή ή και άλλα προβλήματα υγείας.

• Αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων

Οι απλοί υδατάνθρακες που βρίσκονται στο λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, στις σφολιάτες, τα γλυκά και τα αναψυκτικά απορροφώνται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού. Αντιθέτως, οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως αυτοί που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά απορροφώνται πιο αργά.

• Γαλακτοκομικά

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κοιλιακό πόνο και παραγωγή αερίων σε περίπτωση που η λακτόζη που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι καλά ανεκτή. Σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη μπορείτε να προτιμήσετε προϊόντα χαμηλά σε λακτόζη που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

• Υπερβολική κατανάλωση νατρίου

Το νάτριο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, ωστόσο η υπερπρόσληψη νατρίου με τη μορφή του άλατος μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού και να οδηγεί σε πρήξιμο και αργότερα σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Να θυμάστε ότι πέρα από το αλάτι που προσθέτουμε εμείς στο φαγητό, υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σε συσκευασμένα τρόφιμα (ως συντηρητικό και βελτιωτικό της γεύσης) αλλά και φυσικά σε τρόφιμα (όπως λαχανικά, οστρακοειδή, γαλακτοκομικά).

• Κατανάλωση ανθρακούχων ποτών

Το ανθρακικό κυκλοφορεί στον πεπτικό σωλήνα και φτάνοντας στο έντερο προκαλεί ανεπιθύμητο φούσκωμα. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα ανθρακικά είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, η οποία προκαλεί κατακράτηση νερού.

• Λίπος

Παρόλο που το λίπος είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο λόγω του περισσότερου χρόνου που χρειάζεται για τη διάσπαση και απορρόφησή του από τον οργανισμό.

• Φρουκτόζη

Η φρουκτόζη είναι ένας τύπος σακχάρου που βρίσκεται φυσικά σε φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, στο μέλι, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Επιπλέον χρησιμοποιείται αρκετά και στη βιομηχανία τροφίμων ως γλυκαντική ύλη. Επειδή είναι πιο δύσπεπτη σε σύγκριση με άλλα σάκχαρα μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και πόνο.

• Γρήγορη κατανάλωση φαγητού

Όσο πιο γρήγορα τρώτε, είναι πιθανό να καταπίνετε περισσότερο αέρα με το φαγητό σας, ο οποίος εγκλωβίζεται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

• Διαταραχές του πεπτικού

Η πιο κοινή αιτία του φουσκώματος στην περιοχή της κοιλιάς είναι η δυσκοιλιότητα.Η χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών και νερού, καθώς και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με το στρες οδηγούν στη δυσκοιλιότητα μεγάλος μέρος του ενήλικου πληθυσμού. Άλλες διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η κοιλιοκάκη και οι αιμορροΐδες προκαλούν παραγωγή αερίων εντείνοντας το φούσκωμα. Συμβουλευτείτε τον γαστρεντερολόγο σας για να αποκλείσετε παθολογικά αίτια.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι για να καταλάβετε αν σας ενοχλούν συγκεκριμένες τροφές είναι χρήσιμο να καταγράφετε ένα ημερολόγιο διατροφής και συμπτωμάτων, έτσι ώστε να τις εντοπίσετε και να τις περιορίσετε.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved