Πώς θα «ξεφορτωθούμε» τις κακές διατροφικές συνήθειες;

Το φθινόπωρο έχει έρθει για τα καλά κι έχουμε πλέον επιστρέψει στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα «ξεφορτωθούμε» τις κακές διατροφικές συνήθειες;

Αν ωστόσο οι κακές διατροφικές σας συνήθειες σας εμποδίζουν να διατηρείτε ένα σταθερό σωματικό βάρος ή να χάσετε τα κιλά των διακοπών, τότε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε σταδιακά να «ξεφορτωθείτε» τις κακές συνήθειες και να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πλάνο.

1) Ξεκινήστε με το πρωινό!

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο απαραίτητο είναι για να διακόψει την ολονύκτια νηστεία και να εφοδιάσει το σώμα μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι ότι το πρωινό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις ανθυγιεινές επιλογές μέσα στο υπόλοιπο της μέρας που οφείλονται στην υπερβολική πείνα λόγω της απουσίας του πρωινού. Φροντίστε το πρωινό να είναι ισορροπημένο, επιλέγοντας πηγές πρωτεΐνης (π.χ. γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, αυγά), καλών λιπαρών (π.χ. ξηροί καρποί, ταχίνι, αβοκάντο) και σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη).

2) Μην το παρακάνετε με την καφεΐνη!

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και να διαταράξει τον ύπνο σας που έχει άμεση σχέση με τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Μην ξεπερνάτε ημερησίως τα 2-3 φλιτζάνια καφέ και μειώνετε σταδιακά την ποσότητα προσπαθώντας να κρατάτε σε εγρήγορση τον οργανισμό σας με τακτικά και υγιεινά γεύματα αλλά και άφθονο νερό.

3) Παίρνετε σπιτικό φαγητό στη δουλειά

Όσο περιορισμένος και να είναι ο χρόνος σας ετοιμάζετε από το προηγούμενο βράδυ το γεύμα που θα πάρετε στη δουλειά. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να μαγειρεύετε άπαχο κρέας και λαχανικά από το Σαββατοκύριακο κι έτσι μέσα στην εβδομάδα μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετό χρόνο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε τους πειρασμούς του γρήγορου κι έτοιμου φαγητού στη δουλειά. Αν δεν έχετε προλάβει να μαγειρέψετε ακόμα και μία σαλάτα με λίγο άπαχο τυρί ή αυγό είναι μια εύκολη λύση.

4) Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Επιλέγετε 2-3 φρούτα καθημερινά και συνοδεύετε κάθε κυρίως γεύμα με ένα μπολ σαλάτας. Τα φρούτα και τα λαχανικά προκαλούν κορεσμό, ενώ μας εφοδιάζουν με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

5) Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση!

Αποφύγετε τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς με προσθήκη ζάχαρης, καθώς μας «φορτώνουν» με περιττές θερμίδες και ενισχύουν το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Αντί αυτών προτιμήστε το νερό και αφεψήματα, όπως το πράσινο τσάι.

Έτσι λοιπόν σταδιακά θα βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και θα μπορέσετε να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος ενισχύοντας την υγεία και την ευεξία σας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved