Αποτελεσματικά tips που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είτε πρόκειται για λίγα ή περισσότερα κιλά είναι μία υπόθεση που θα πρέπει να μας απασχολεί σε περίπτωση που έχουμε υπερβάλλον σωματικό βάρος. 

Αποτελεσματικά tips που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Είναι επιβεβαιωμένη άλλωστε η συσχέτιση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας με την εμφάνιση πολλών χρόνιων νησημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μην επικεντρώνεστε μόνο στη μείωση κατανάλωσης υδατανθράκων. Στην προσπάθεια για απώλεια βάρους η διατροφή θα πρέπει να παραμένει ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά από όλες της ομάδες τροφίμων. Αυτό που πρέπει να μειωθεί είναι η συνολική ενεργειακή πρόσληψη μέσα στην ημέρα σε σχέση με την ενέργεια που δαπανούμε.
Ζυγίζεστε μόνο μία φορά την εβδομάδα. Η καθημερινή ζύγιση μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση και άγχος, καθώς το βάρος από μέρα σε μέρα, αλλά και μέσα στην ημέρα παρουσιάζει διακυμάνσεις που μπορεί να οφείλονται στην ώρα της ημέρας, στην πρόσληψη υγρών, στην άσκηση κτλ. Καθορίστε μία ημέρα της εβδομάδας και ζυγίζεστε το πρωί, ενώ μπορείτε να καταγράφετε το βάρος κάθε εβδομάδας στο ημερολόγιό σας για να παρακολουθείτε την πορεία της προσπάθειάς σας.
Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα snacks. Ακόμα και αν βρίσκεστε σε περίοδο διακοπών ή σε επαγγελματικό ταξίδι, μην παραλείπετε να έχετε πάντα κάποιο θρεπτικό snack που θα σας χορτάσει και θα σας αποτρέψει από την κατανάλωση μεγάλων μερίδων στα κυρίως γεύματα. Τα φρούτα, το κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα είναι μερικές καλές επιλογές όταν είστε πολλές ώρες στο δρόμο και δεν υπάρχει η δυνατότητα συντήρησης των τροφίμων στο ψυγείο.
Απολαύστε το φαγητό σας. Όσο απλό κι αν ακούγεται, λίγοι από εμάς το καταφέρνουν καθώς ο τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να το απολαύσουμε με ηρεμία και πολλές φορές μπορεί να τρώμε όρθιοι ή μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που αφιερώνουν χρόνο στην κατανάλωση ενός γεύματος χορταίνουν με λιγότερο φαγητό κι έτσι διατηρούν πιο εύκολα ένα φυσιολογικό βάρος. Η απόλαυση του φαγητού δίνει μας δίνει άλλωστε τη δυνατότητα να συνειδητοποιούμε πιο εύκολα την ποσότητα που έχουμε καταναλώσει αποφεύγοντας τις υπερβολές.
• Ενυδατώνεστε τακτικά. Η καλή ενυδάτωση με νερό, φυσικούς χυμούς και αφεψήματα θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού προκειμένου να χαθεί το περιττό βάρος.
• Επιμείνετε στην προσπάθεια. Ακόμα και αν μία εβδομάδα δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, μην αφήνετε την απογοήτευση να σας αποτρέψει από την προσπάθεια. Το σώμα σας χρειάζεται το χρόνο του και ο συνδυασμός φυσικής δραστηριότητας με την ισορροπημένη διατροφή θα σας οδηγήσει στο στόχο σας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved