Πέντε tips για τον έλεγχο της κατανάλωσης τροφής

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι πολλοί από εμάς προσπαθούμε να μειώσουμε την ποσότητα της τροφής που τρώμε και ταυτόχρονα αυξάνουμε τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης, προκειμένου να χάσουμε τα περιττά κιλά του χειμώνα.

Πέντε tips για τον έλεγχο της κατανάλωσης τροφής

Παρόλ’ αυτά οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής δεν μας βοηθούν πάντα να ελέγχουμε τις ποσότητες που τρώμε, ωστόσο υπάρχουν απλοί τρόποι που μπορεί να αποδώσουν.

Ας δούμε μερικούς:

• Χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα για να σερβίρουμε το φαγητό μας. Το μέγεθος του πιάτου δίνει στον εγκέφαλο την εικόνα για την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα πιάτα οδηγούν και στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής. Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρήση μεγαλύτερων πιάτων μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση ακόμα και 50% περισσότερης τροφής.
• Σερβίρουμε πρώτα τα περισσότερο υγιεινά τρόφιμα για να ξεκινήσουμε το γεύμα μας στο σπίτι ή εκτός. Ιδιαιτέρως σε περιστάσεις που υπάρχουν πολλά διαφορετικά εδέσματα (π.χ. σε μπουφέ) ξεκινούμε με άφθονα λαχανικά και συνεχίζουμε με άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. ψάρι, κοτόπουλο), έτσι ώστε να δοκιμάσουμε μικρότερες ποσότητες από τα πιο λιπαρά κι επιβαρυντικά τρόφιμα.
• Πριν ενδώσουμε στην κατανάλωση κάποιου γλυκού ή αλμυρού σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων, δίνουμε 5-10 λεπτά στο μυαλό μας απασχολώντας το με κάποια άλλη δραστηριότητα. Το διάβασμα ενός βιβλίου ή περιοδικού, ένας μικρός περίπατος ή ένα τηλεφώνημα σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε την επιθυμίας μας για ένα ανθυγιεινό σνακ.
• Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στο supermarket με άδειο στομάχι, καθώς είναι πιθανότερο η πείνα να κάνει τα περισσότερο ανθυγιεινά τρόφιμα να φαίνονται ακόμα πιο ελκυστικά. Ξεκινούμε πάντα με τους διαδρόμους των πιο υγιεινών επιλογών και αφήνουμε για το τέλος εκείνους που κρύβουν «πειρασμούς». Έτσι, ο οικονομικός μας πρϋπολογισμός δεν θα μας επιτρέψει πολλές ατασθαλίες.
• Σε περίπτωση που γευματίζουμε σε κάποιο εστιατόριο, μπορούμε να παραγγείλουμε το μικρότερο μέγεθος μερίδας αν αυτό είναι διαθέσιμο. Διαφορετικά μπορούμε να μοιραστούμε το αγαπημένο μας κυρίως πιάτο, κάνοντας το ίδιο και για το γλυκό. Φροντίζουμε ωστόσο να περιορίζουμε την έξοδο σε κάποιο εστιατόριο σε 1-2 φορές την εβδομάδα.

Τέλος, δεν ξεχνούμε ότι σε περίπτωση που ξεφύγουμε αρκετά σε ένα γεύμα μας, φροντίζουμε την επόμενη ημέρα να είμαστε πιο προσεκτικοί στις επιλογές μας και μένουμε πιστοί στο πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας που μας ευχαριστεί.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved