Πόση σοκολάτα μπορεί να τρώει ένα παιδί;

Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα μικρών και μεγάλων. Ωστόσο, πέρα από την απόλαυση η σοκολάτα παρέχει και αρκετές θερμίδες, γι’αυτό και συνιστάται η κατανάλωση με μέτρο.

Πόση σοκολάτα μπορεί να τρώει ένα παιδί;

Πέρα όμως από τις θερμίδες, η σοκολάτα περιέχει και αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Α και Ε και άλλα. Επιπλέον, το κακάο είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών που είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως εκείνες που περιέχονται στο τσάι, τα σταφύλια και το κρασί.

Πλήθος ερευνητικών μελετών έχουν συνδέσει την κατανάλωση του κακάο και της σοκολάτας με οφέλη για την υγεία. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, η σοκολάτα φαίνεται να βοηθά και άτομα που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως το «κλειδί» βρίσκεται στην ισορροπημένη κατανάλωση για να απολαμβάνει κανείς τα οφέλη της σοκολάτας χωρίς να κινδυνεύει από την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, η κατανάλωση μπορεί εύκολα να ξεφύγει εκτός των ορίων, καθώς οι διαφημίσεις αλλά και η ποικιλία ειδών σοκολάτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά. Άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι παππούδες που δεν θέλουν συνήθως να αρνούνται στα παιδιά το αγαπημένο τους γλυκό, αλλά και οι γονείς που χρησιμοποιούν τη σοκολάτα σαν μέσο επιβράβευσης. Πόσες φορές δεν έχουμε άλλωστε ακούσει τις φράσεις «Αν φας όλο σου το φαγητό, θα σου δώσω σοκολάτα» ή «Αν δε διαβάσεις τα μαθήματά σου, δεν θα σου πάρω σοκολάτα»; Οι πρακτικές αυτές όμως δεν βοηθούν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης της σοκολάτας για τα παιδιά είναι περίπου 2 φορές την εβδομάδα και σε ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων. Για τις υπόλοιπες ημέρες που τα παιδιά ζητούν γλυκό, είναι καλό να προτείνετε εναλλακτικές λύσεις που θα τους προσφέρουν πέρα από την απόλαυση και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μερικές καλές επιλογές αν τα παιδιά ζητούν γλυκό είναι μία φρουτοσαλάτα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ. Έτσι τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της σοκολάτας αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved