Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Πόσα να επιτρέπουμε στα παιδιά και ποια να προτιμούμε;

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν την καλύτερη αφορμή γιαοικογενειακές συγκεντρώσεις, party, φαγητό και γλυκά...πολλά γλυκά!

Ευσταθία Παπαδά
Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Πόσα να επιτρέπουμε στα παιδιά και ποια να προτιμούμε;

Μικροί και μεγάλοι λοιπόν είμαστε πιο επιρρεπείς στην υπερκατανάλωση των χριστουγεννιάτικων γλυκών, καθώς αυτά υπάρχουν σχεδόν καθημερινά στο σπίτι γιατην περίοδο των γιορτών. Τί θα πρέπει όμως να κάνουμε με τα παιδιά που ζητάνε επίμονα τα αγαπημένα τουςγλυκά; Μπορούμε να ακολουθήσουμε τον κανόνα του ενός μόνο γλυκού κάθεεβδομάδα, που θα πρέπει να εφαρμόζουμε τον υπόλοιπο χρόνο; Η απάντηση είναι πως μάλλον όχι!

Ακολουθήστε όμως τις παρακάτω συμβουλές:
Μην επιτρέπετε την κατανάλωση των γλυκών περισσότερες από 2-3 φορέςτην εβδομάδα. Καλό είναι να καταναλωθεί κάποιο γλυκό μόνο τις παραμονέςκαι ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που τα γλυκάυπάρχουν σίγουρα στο τραπέζι.

Εξηγήστε με όμορφο τρόπο στα παιδιά και συμφωνήστε πως μόνο στιςγιορτές θα επιτρέψετε την πιο συχνή κατανάλωση γλυκών και μετά θα επιστρέψετε και πάλι στο πρόγραμμα τους ενός γλυκού την εβδομάδα.

Φτιάξτε εσείς τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και τροποποιήστε τις συνταγές αναλόγως, έτσι ώστε να τις κάνετε όσο πιο υγιεινές μπορείτε, όπωςαναφέραμε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Μην εκθέτετε τις πιατέλες με τα χριστουγεννιάτικα γλυκά όλη την εορταστικήπερίοδο παρά μόνο την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τις υπόλοιπες ημέρες δίνετε στα παιδιά τα υγιεινά snacks που προτείνουμε πάντα.

Σε ό,τι αφορά το είδος του γλυκού που θα επιτρέψουμε, το μελομακάρονο (περίπου 120 θερμίδες/τμχ) είναι μια ελαφρώς πιο υγιεινή επιλογή σε σχέσημε τους κουραμπιέδες (περίπου 155 θερμίδες/τμχ) που περιέχουν ζωικόβούτυρο και αυγά, εκτός αν επιλέξετε τη νηστίσιμη εκδοχή τους. Επίσης οιδίπλες (περίπου 95 θερμίδες/τμχ) αποτελούν μια ακόμα καλή επιλογή σεσχέση με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Ωστόσο, πάντα παίζουνρόλο και οι προτιμήσεις των μικρών μας φίλων, γι’αυτό και το μέτρο στην κατανάλωση επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση. Τα ζαχαρωτά θα πρέπει όσο γίνεται να αποφεύγονται, καθώς το μόνο που αποδίδουν είναι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης χωρίς καμία διατροφική αξία. Επομένως, ο περιορισμός στα γλυκά είναι απαραίτητος και την περίοδο των γιορτών για να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους των παιδιών και την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!



Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved