Δίαιτα της NASA: Τι να προσέξετε

Τους τελευταίους μήνες λαμβάνω πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δίαιτα της NASA, όπως το σε ποιους απευθύνεται, αν είναι αποτελεσματική, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, καθώς και αν κρύβει κινδύνους για την υγεία. Ας απαντήσουμε λοιπόν σήμερα ένα-ένα στα παραπάνω ερωτήματα.

Ευσταθία Παπαδά
Δίαιτα της NASA: Τι να προσέξετε

Αρχικά να επισημάνουμε πως η δίαιτα της NASA είναι εμπνευσμένη από τη διατροφή που ακολουθούσαν οι αστροναύτες τις δεκαετίες ’80 και ’90 και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαιτέρως δημοφιλής. Οι λόγοι; Η γρήγορη απώλεια βάρους που υπόσχεται (10 κιλά σε 2 εβδομάδες!!!) αλλά και το γεγονός ότι ακολουθείται από πολλούς αστέρες του Hollywood.

Πρόκειται για μια διατροφή που βασίζεται αποκλειστικά στο κρέας, τα αλλαντικά, τα αυγά, τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ επιτρέπει την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αμύλου από το ψωμί, μόνο στο πρωινό. Διαρκεί δύο εβδομάδες, ενώ συμπεριλαμβάνει επίσης μία μέρα αποτοξίνωσης μόνο με φρούτα κάθε εβδομάδα. Πρόκειται λοιπόν για ακόμα μία πρωτεϊνική δίαιτα.

Είναι όμως κατάλληλη για όλους;
Η αλήθεια είναι ότι η διατροφή αυτή δεν θα πρέπει να ακολουθείται από παιδιά κι εφήβους, καθώς απουσιάζουν από αυτήν το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και οι υδατάνθρακες επιτρέπονται μόνο σε μικρές ποσότητες. Αυτομάτως λοιπόν καθίσταται ελλειπής σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δεν πρέπει να την ακολουθήσουν, καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος (λόγω της υψηλής κατανάλωσης κρέατος) και χοληστερόλης (λόγω της υψηλής κατανάλωσης 44 αυγών συνολικά μέσα σε δύο εβδομάδες). Ακόμη, η απουσία των σύνθετων υδατανθράκων αλλά και η ημέρα της αποτοξίνωσης μπορεί να διαταράξουν επικίνδυνα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος των διαβητικών ασθενών.

Αξίζει να την ακολουθήσει ένας υγιής ενήλικας; Είναι αποτελεσματική;
Η αλήθεια είναι πως όπως κάθε υποθερμιδική δίαιτα που χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης και μικρή ποσότητα υδατανθράκων θα προκαλέσει μία γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, ελάχιστα άτομα θα χάσουν τα δέκα κιλά που υπόσχεται μέσα σε δύο εβδομάδες και το βάρος που θα χαθεί είναι στην πλειοψηφία του νερό και όχι λίπος που είναι και ο επιθυμητός στόχος. Επιπρόσθετα, καλό είναι να θυμόμαστε πως η επαναπρόσληψη του βάρους είναι πολύ γρήγορη όταν σταματήσει να ακολουθεί κανείς μια πρωτεϊνική δίαιτα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματά της;
Τα μειονεκτήματά της είναι αρκετά. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί σχετικά εύκολο να την ακολουθήσετε, αφού δεν έχει πολλούς περιορισμούς στις ποσότητες των τροφίμων που επιτρέπονται. Καθώς όμως οι ημέρες περνούν, η μονοτονία της αλλά και η απουσία των υδατανθράκων θα καθιστά δύσκολη τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα. Οπότε οι πιθανότητες να την ακολουθήσετε 2 εβδομάδες δεν είναι υπέρ σας. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάτε πως οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, και η μειωμένη κατανάλωσή τους μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εύκολα κόπωση. Επίσης, ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, σίγουρα η κατανάλωση 44 αυγών σε δύο εβδομάδες δεν είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Επιπλέον, η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος. Σημαντικό μειονέκτημα είναι επίσης η απουσία ωφέλιμων λιπαρών από το ελαιόλαδο και τα ψάρια, αλλά και η απουσία του απογευματινού snack που είναι απαραίτητο ιδιαιτέρως αν έχετε κουραστικό καθημερινό πρόγραμμα.

Συμπερασματικά, η δίαιτα NASA μπορεί να προκαλέσει μία βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, ωστόσο τα αποτελέσματά της στη μακροπρόθεσμη διατήρηση του επιθυμητού βάρους είναι αμφισβητούμενα, ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για την υγεία. Επομένως, καλύτερα να συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ισορροπημένα και με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες σας. Και μην ξεχνάτε τον απαραίτητο συνδυασμό με την άσκηση!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved