Πώς να βάλω όρια στην κατανάλωση γλυκών στα παιδιά μου; Απο τη διατροφολόγο Ευσταθια Παπαδά!

Τα γλυκά είναι αδιαμφισβήτητα ένας διατροφικός πειρασμός για μικρούς και μεγάλους. Άλλωστε ως ένα μεγάλο βαθμό η προτίμηση προς τη γλυκιά γεύση είναι γενετικά προκαθορισμένη. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση γλυκών μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιζήμια, αν οι επιλογές μας είναι τέτοιες που μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Πώς να βάλω όρια στην κατανάλωση γλυκών στα παιδιά μου; Απο τη διατροφολόγο Ευσταθια Παπαδά!

Η υπερκατανάλωση των γλυκών είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στα παιδιά και φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας. Το γεγονός επίσης πως τα γλυκά έχουν συνδεθεί στο μυαλό των παιδιών με την επιβράβευση ή την τιμωρία είναι μία λανθασμένη τακτική που εφαρμόζουν πολλοί γονείς.

Αν χρησιμοποιείτε κι εσείς τα γλυκά για να παρακινήσετε τα παιδιά σας, π.χ. να πάρουν καλούς βαθμούς, να είναι φρόνιμα ή να φάνε όλο τους το φαγητό, καλό θα ήταν να διακόψετε αυτή τη συνήθεια, γιατί έτσι τα παιδιά αποκτούν λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το φαγητό και τις διατροφικές τους συνήθειες. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να θέσετε όρια στην κατανάλωση γλυκών χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών.

Επιτρέπετε την κατανάλωση κάποιου γλυκού 1-2 φορές ανά εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά δε στερούνται αλλά δεν κακομαθαίνουν.
Μην αφήνετε τα παιδιά να παραλείπουν κυρίως γεύματα με γλυκά, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Ενημερώστε τον παππού και τη γιαγιά που προσέχουν τα παιδιά όταν λείπετε, προκειμένου να ακολουθούν την ίδια τακτική με εσάς. Διαφορετικά τα παιδιά θα μπερδεύονται.
• Όταν τα παιδιά επιθυμούν γλυκό για περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα που είναι το επιτρεπόμενο όριο, προσφέρετέ τους μια δροσιστική φρουτοσαλάτα ή 1 γιαούρτι με λίγο μέλι.
Προσπαθήστε να τους ετοιμάζετε εσείς τα γλυκά που θα καταναλώσουν προσπαθώντας να μειώσετε όσο γίνεται το περιεχόμενο σε ζάχαρη και λιπαρά κι ενισχύοντάς τα με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Περιμένω τις ερωτήσεις και τις απορίες σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved