Πέντε λόγοι για να πίνουμε πράσινο τσάι! Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με το πράσινο τσάι και τα οφέλη για την υγεία μας. Οι περισσότεροι θα το έχετε συνδέσει με το αδυνάτισμα, ωστόσο οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού δεν περιορίζονται εκεί.

Ευσταθία Παπαδά
Πέντε λόγοι για να πίνουμε πράσινο τσάι! Συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη του:

1) Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φυτοχημικά συστατικά που συμβάλλουν στη βελτίωση και διατήρηση της υγείας. Πιο συγκεκριμένα είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες, που εμφανίζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων.

2) Το πράσινο τσάι συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Το γεγονός αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού, καθώς φαίνεται ότι το οξειδωτικό στρες που υφίστανται τα κύτταρα συμβάλλει στην καρκινογένεση. Επιστημονικές μελέτες συνδέουν τη συστηματική κατανάλωση του πράσινου τσαγιού με τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

3) Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και Parkinson. Οι νευροεκφυλιστικές αυτές ασθένειες είναι πλέον αρκετά συχνές στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι κατεχίνες που περιέχονται στο τσάι φαίνεται να ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στην καταστροφή των νευρώνων.

4) Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ. Κάποιες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως ελαφριά μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσει και τις πιθανότητες να αναπτύξει κανείς διαβήτη τύπου ΙΙ.

5) Το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους στο πλαίσιο του συνδυασμού του με ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Μάλιστα υπάρχουν κάποιες μελέτες που το συσχετίζουν με μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους και μείωση της περιφέρειας της μέσης.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να εντάξουμε το πράσινο τσάι στο διαιτολόγιό μας για να απολαμβάνουμε τα πολλαπλά οφέλη υγείας που μπορεί να μας προσφέρει.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved