Ο ρόλος του μαγνησίου στην εγκυμοσύνη, συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά!

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι διατροφικές ανάγκες της μέλλουσας μητέρας μεταβάλλονται προκειμένου να γεννηθεί ένα υγιές βρέφος.

Ευσταθία Παπαδά
Ο ρόλος του μαγνησίου στην εγκυμοσύνη, συμβουλεύει η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά!

Η διατροφή, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της επιτυχημένης ανάπτυξης του εμβρύου. Ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό της εγκύου είναι το μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο το οποίο συσσωρεύεται κατά 50-60% στα οστά, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στους μαλακούς ιστούς. Το συστατικό αυτό είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 300 αντιδράσεων του μεταβολισμού κι εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας και στη σύνθεση πρωτεϊνών. Ακόμη, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της νευρομυϊκής λειτουργίας και την υγεία των οστών.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει νευρομυϊκές διαταραχές, πονοκεφάλους, αδυναμία, μυϊκές κράμπες, αϋπνία και διαταραχές της διάθεσης. Ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνών στα ούρα, μία κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Έτσι λοιπόν η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη των παραπάνω επιπλοκών. Τέτοια τρόφιμα είναι τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές, ρεβίθια), τα δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι) και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο). Μέτριες πηγές μαγνησίου είναι το κρέας (π.χ. χοιρινό, αυγά), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γιαούρτι) και τα φρούτα (π.χ. μπανάνα, σύκα). Έτσι λοιπόν μία ισορροπημένη διατροφή που θα περιέχει αρκετές μερίδες από τα παραπάνω τρόφιμα σε καθημερινή βάση θα σας βοηθήσει να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σε μαγνήσιο. Κατά την εγκυμοσύνη οι ανάγκες αυτές ανέρχονται στα 360 mg ημερησίως. Ο γυναικολόγος σας θα κρίνει αν χρειάζεστε και κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved