Τροφές ενάντια στην παιδική δυσκοιλιότητα. Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Η παιδική δυσκοιλιότητα είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών.

Ευσταθία Παπαδά
Τροφές ενάντια στην παιδική δυσκοιλιότητα. Από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Τί μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να τα βοηθήσουμε; Το Α και το Ω είναι το είδος των τροφίμων που θα παρέχουμε στα παιδιά.

Η αύξηση των διαιτητικών ινών στο διαιτολόγιό τους είναι απαραίτητη, καθώς οι διαιτητικές ίνες φαίνεται να οδηγούν στο σχηματισμό μεγαλύτερων και μαλακότερων κοπράνων με αποτέλεσμα την ευκολότερη έξοδό τους.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες τροφές μπορούν να διευκολύνουν τα παιδιά.

-Τα λαχανικά, όπως ο αρακάς, το μπρόκολο, οι αγκινάρες και τα καρότα είναι πολύ καλές πηγές διαιτητικών ινών.
-Φρούτα, όπως το αχλάδι και το μήλο με τη φλούδα, αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα καθώς και τα ακτινίδια είναι επίσης καλές επιλογές ενάντια στη δυσκοιλιότητα.
-Μια ακόμα εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών είναι τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια, που μπορούν με ένα φλυτζάνι να μας δώσουν τη μισή ποσότητα διαιτητικών ινών που χρειαζόμαστε ημερησίως.
-Επιπλέον τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι νιφάδες βρώμης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το ψωμί σικάλεως περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα διαιτητικών ινών.

Καλό είναι λοιπόν να δώσουμε έμφαση στις παραπάνω τροφές και να μην ξεχνάμε να παρακινούμε τα παιδιά να καταναλώνουν αρκετό νερό (1,5L τουλάχιστον) το οποίο πιθανόν να μαλακώνει τα κόπρανα.

Τέλος, η άσκηση είτε με τη μορφή ελεύθερου παιχνιδιού είτε ως οργανωμένη δραστηριότητα (πχ. Ομάδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, χορού κτλ.) μπορεί να δράσει ευεργετικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved