«Πώς πρέπει να τρέφομαι τώρα που θηλάζω το μωρό μου;» από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Αφού λοιπόν μιλήσαμε για τα οφέλη του θηλασμού τόσο για το μωρό μας όσο και για εμάς τις μητέρες, θα πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή σύσταση του γάλακτος που προσφέρουμε στο παιδί μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δικής μας ισορροπημένης διατροφής.

«Πώς πρέπει να τρέφομαι τώρα που θηλάζω το μωρό μου;» από τη διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Κατά την περίοδο του θηλασμού η ενέργεια που χρειαζόμαστε για την κάλυψη των δικών μας αναγκών αλλά και για την παραγωγή του γάλακτος προέρχεται τόσο από τη διατροφή όσο και από τα αποθέματα λίπους που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μία θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να προσλαμβάνει μέσω της διατροφής της περίπου 400-500 θερμίδες περισσότερες από αυτές που χρειαζόταν προ της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, μετά τον τοκετό πολλές νέες μητέρες βιάζονται και αγχώνονται προκειμένου να χάσουν τα κιλά που πήραν κατά την εγκυμοσύνη. Είναι όμως πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτό που προέχει είναι να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που θα δώσει στο μωρό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του.

Υποβάλλοντας το σώμα μας σε στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες θέτουμε σε κίνδυνο τόσο τη δική μας υγεία όσο και την υγεία του μωρού μας. Ο θηλασμός από μόνος του θα μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους καθότι κινητοποιεί τα αποθέματα λίπους και το πιθανότερο είναι να παρατηρήσουμε μία απώλεια βάρους κατά 1-1.5 κιλό κάθε μήνα κατά τους πρώτους έξι μήνες του θηλασμού. Μεγαλύτερη απώλεια βάρους θα υποβαθμίσει την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που παράγουμε. Κατά συνέπεια θα πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα το θηλασμό και να έχουμε υπομονή ώστε να χάσουμε τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης με αργό και σταθερό ρυθμό.

Επιπρόσθετα, πέρα από τις αυξημένες ενεργειακές μας ανάγκες, θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε την ποιότητα της διατροφής μας όπως και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Άλλωστε, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από την επαρκή πρόσληψή τους από τη μητέρα. Καταναλώστε λοιπόν ποικιλία τροφίμων δίνοντας έμφαση στην πρωτεΐνη που περιέχεται σε άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, όσπρια και γαλακτοκομικά που διασφαλίζουν και την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου.

Ακόμη, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης θα πρέπει να αποτελούν τις βασικές πηγές υδατανθράκων στο διαιτολόγιό σας. Μην ξεχνάτε τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης για να διατηρείτε σταθερή την ποσότητα γάλακτος που παράγετε και φροντίστε να λαμβάνετε περίπου 8-12 ποτήρια υγρών καθημερινά (νερό, χυμοί, γάλα, σούπες κλπ.).

Σχετικά με το αλκοόλ, καθότι μπορεί εύκολα να περάσει στο γάλα και να επηρεάσει αρνητικά την πρόσληψή του από το μωρό μας, θα πρέπει να αποφεύγεται. Ωστόσο, σε περίπτωση που αποφασίσετε να καταναλώσετε αλκοόλ φροντίστε να πιείτε μόνο ένα ποτό μία φορά την εβδομάδα και τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν θηλάσετε. Η καφείνη μπορεί να επηρεάσει και αυτή το βρέφος κι έτσι φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 1-2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Η διατροφή μας λοιπόν κατά την περίοδο του θηλασμού οφείλει να είναι ισορροπημένη και πλήρης ώστε να είμαστε σίγουρες ότι το γάλα που προσφέρουμε στο μωρό μας είναι επαρκές και θρεπτικό.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

Ερώτηση αναγνώστριας: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η κατανάλωση ασπαρτάμης είναι επικίνδυνη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η ασπαρτάμη δεν διαπερνά τον πλακούντα καθώς διασπάται πρώτα σε υποπροϊόντα τα οποία φαίνεται ότι δεν προκαλούν πρόβλημα τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί. Ωστόσο καλό είναι να καταναλώνετε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα και να μην γίνονται υπερβολές. Η κατανάλωση ασπαρτάμης από μέλλουσες μητέρες που πάσχουν από φαινυλκετονουρία πρέπει να αποφεύγεται, καθώς ένα από τα προϊόντα διάσπασης της ασπαρτάμης είναι η φαινυλαλανίνη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved