Μητρικό γάλα: Το δώρο της φύσης τόσο για το μωρό μας όσο και για εμάς

Έφτασε λοιπόν η ώρα που κρατάμε το μωρό μας στην αγκαλιά μας! Το μόνο που μας απασχολεί και μας ανησυχεί πλέον είναι πώς θα του εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη.

Μητρικό γάλα: Το δώρο της φύσης τόσο για το μωρό μας όσο και για εμάς

Σχετικά με τη διατροφή του η φύση έχει πολύ σοφά προνοήσει και ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας.
Ο θηλασμός κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες: τον αποκλειστικό θηλασμό, όταν το βρέφος δε λαμβάνει κανενός είδους άλλη στερεή ή υγρή τροφή πέρα από το μητρικό γάλα, τον επικρατή θηλασμό, όταν το βρέφος καταναλώνει μητρικό γάλα και άλλα υγρά όπως νερό και χαμομήλι, και το μικτό θηλασμό, κατά τον οποίο το βρέφος καταναλώνει μητρικό γάλα αλλά και υποκατάστατο μητρικού γάλακτος.

Γιατί όμως οι ειδικοί επιμένουν στο θηλασμό σαν αποκλειστικό τρόπο διατροφής του μωρού μας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του; Το μητρικό γάλα περιέχει τα διάφορα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία) στην κατάλληλη αναλογία που χρειάζεται το βρέφος ώστε να έχει τη βέλτιστη ανάπτυξη.

Ακόμη όμως περιέχει και άλλους παράγοντες που το διαφοροποιούν σημαντικά από τα υποκατάστατα γάλακτος, όπως τον παράγοντα bifidus που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, τις ανοσοσφαιρίνες (IgA, IgD, IgG, IgE) που δρουν ως αντισώματα, καθώς επίσης ορμόνες και πεπτίδια που προάγουν την ανάπτυξη του βρέφους μέσω της δράσης τους στο μεταβολισμό.

Έτσι λοιπόν τα οφέλη για το μωρό μας είναι πολλαπλά, καθώς ο μητρικός θηλασμός το προστατεύει από γαστρεντερικές λοιμώξεις και αλλεργίες, μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, προάγει τη ανάπτυξη σε επίπεδο τόσο σωματικό όσο και νοητικό και δημιουργεί έναν ψυχικό δεσμό με τη μητέρα. Ακόμη πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πλήθος μελετών υποστηρίζει ότι το μητρικό γάλα προστατεύει μακρυπρόθεσμα το παιδί μας από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη και την τερηδόνα.

Ωστόσο, τα οφέλη του θηλασμού δεν επικεντρώνονται μόνο στο μωρό μας. Η αλήθεια είναι πως η όλη διαδικασία έχει να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και στις μαμάδες. Οι συσπάσεις που προκαλούνται στη μήτρα τη βοηθούν να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

Ακόμη, η υγεία των οστών θωρακίζεται, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού φαίνεται να μειώνεται και παρέχεται μερική αντισυλληπτική προστασία. Τέλος, το μητρικό γάλα είναι πάντα φρέσκο, έτοιμο προς κατανάλωση στη σωστή θερμοκρασία κι εξοικονομεί χρόνο αλλά και χρήμα για τις νέες μαμάδες. Γιατί λοιπόν να μην επιλέξουμε το θηλασμό για το μωρό μας εφόσον μπορούμε;

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)

Ερώτηση αναγνώστριας:

Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τη διατροφή μου. Μπαίνω σε λίγο καιρό στον 6ο μήνα και έχω ακόμα ξινίλες και καούρες. Μου είναι δύσκολο να φάω κρέας, γιατί μου μυρίζει, όπως και γιαούρτι και γάλα. Τρώω πολύ ψωμί, με βοηθάει στο στομάχι μου, και πολλούς υδατάνθρακες. Παίρνω βέβαια σίδηρο και ασβέστιο σε χάπια, αλλά επαρκούν. Οι πρωτεΐνες που παίρνω είναι ελάχιστες. Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Το γεγονός ότι δεν καταναλώνετε κρέας και γαλακτοκομικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η πρόσληψη πρωτεϊνών σας είναι ελάχιστη. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες περιέχουν και αυτά πρωτεΐνες που δεν είναι ωστόσο υψηλής βιολογικής αξίας, όπως αυτή του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Με τον όρο της πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας εννοούμε την πρωτεΐνη που είναι πλήρης σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Εφόσον αποφεύγετε πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας θα πρέπει να κάνετε σωστούς συνδυασμούς φυτικών τροφών που θα σας εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Έτσι λοιπόν συνδυάστε όσπρια με δημητριακά (πχ.φακές με ρύζι, ρεβίθια με ψωμί, φακές με πατάτες, φασόλια με ρύζι) και προσπαθήστε να έχετε ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα. Τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου είναι όντως απαραίτητα στην περίπτωσή σας. Μην ξεχνάτε ότι και το ψάρι, για οποίο δεν αναφέρετε αν το καταναλώνετε, είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
Εύχομαι τα δυσάρεστα συμπτώματα να υποχωρήσουν σύντομα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved