Σωστή ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη

Πόσο σημαντική είναι η σωστή ενυδάτωση για τις μέλλουσες μητέρες και πώς μπορούμε να είμαστε σίγουρες ότι λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες υγρών καθημερινά;

Σωστή ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά την περίοδο της κύησης είναι πολλές και συνοδεύονται και από την αύξηση των αναγκών μας σε υγρά. Η αύξηση του όγκου του αίματος, η παραγωγή του αμνιακού υγρού, και η απώλεια υγρών λόγω των συμπτωμάτων της πρωινής αδιαθεσίας, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που ευθύνονται για τις αυξημένες απαιτήσεις μας σε υγρά, και ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού που το κλίμα ευνοεί την αφυδάτωση.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:

  • Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 2,3 L υγρών, δηλαδή περίπου 8-10 ποτήρια υγρών ανά ημέρα.
  • Μην αφήνετε το εαυτό σας να διψάσει, καθώς η δίψα είναι σημάδι αφυδάτωσης. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και να καταναλώνετε λίγες γουλιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Μετά το νερό, οι φυσικοί χυμοί είναι μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης και μας προσφέρουν βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ τα αφεψήματα από βότανα μπορούν επίσης να καλύψουν μέρος των αναγκών μας.
  • Μην υπερκαταναλώνετε ροφήματα με καφείνη, όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα. Προτιμήστε τις ντεκαφεϊνέ εκδοχές του καφέ και του τσαγιού. Ωστόσο, η κατανάλωση ενός φλυτζανιού κανονικού καφέ την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλής.
  • Δώστε προσοχή στην κατανάλωση των αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη και σας δίνουν αρκετές θερμίδες χωρίς όμως θρεπτική αξία. Οι light εκδοχές τους είναι προτιμότερες αλλά και αυτές με μέτρο.
  • Το γάλα είναι μια εξαιρετική επιλογή ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας σε υγρά μαζί με όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Μην ξεχνάτε ότι και τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού συμβάλλουν περίπου στην κάλυψη του 20% των αναγκών μας.

Θυμηθείτε ότι το αλκοόλ δεν αποτελεί καλή επιλογή για την ενυδάτωσή μας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)

Ερώτηση αναγνώστριας:
Είμαι έγκυος και εμφάνισα αιμορροΐδες. Μπορεί η διατροφή να με βοηθήσει;

Απάντηση:
Οι αιμορροΐδες είναι ένα συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη. Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους και οι οδηγίες σε αυτήν την περίπτωση είναι όμοιες με αυτές που δίνονται και στη δυσκοιλιότητα.
Φροντίστε λοιπόν να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυξήστε την κατανάλωση υγρών, επιλέξτε γαλακτοκομικά με προβιοτικά και ασκηθείτε όσο σας το επιτρέπει ο γυναικολόγος σας. Τέλος, ελέξτε μαζί με το γιατρό σας τη δόση του συμπληρώματος σιδήρου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved