Για ποιους λόγους μπορεί ένα παιδί να μην τρώει το φαγητό του;

Η άρνηση για την κατανάλωση φαγητού στα παιδιά μικρής ηλικίας είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται που μπορεί να οφείλεται αυτή η συμπεριφορά.

Για ποιους λόγους μπορεί ένα παιδί να μην τρώει το φαγητό του;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τη μειωμένη κατανάλωση φαγητού.

1. Ιατρικοί λόγοι. Πέρα από τις ιώσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά δίνοντας συμπτώματα και περιορίζουν την όρεξη, υπάρχουν και άλλοι ιατρικοί λόγοι που δεν είναι τόσο προφανές ότι επηρεάζουν την κατανάλωση τροφής. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η δυσκοιλιότητα. Η παλινδρόμηση μπορεί να μην έχει διαγνωστεί στη βρεφική ηλικία και να συνεχίζει στην παιδική ηλικία επηρεάζοντας την πρόσληψη τροφής λόγω του πόνου που μπορεί να αισθάνονται τα παιδιά, αλλά επειδή έχουν συνηθίσει ίσως να μην παραπονιούνται. Επιπρόσθετα, η δυσκοιλιότητα που επιμένει μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφής.
2. Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφών. Η εμφάνιση, η υφή, η γεύση και η μυρωδιά των τροφών επιδρούν άμεσα στην εικόνα που σχηματίζει ένα παιδί στο μυαλό του σχετικά με ένα τρόφιμο και στη διατροφική του συμπεριφορά.
3. Δυσκολίες στη μάσηση και την κατάποση. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η ικανότητα μάσησης και κατάποσης να μην έχουν αναπτυχθεί επαρκώς με αποτέλεσμα το παιδί να φοβάται να δοκιμάσει τρόφιμα που δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί. Αν παρατηρείτε ότι το παιδί αρχίζει να πνίγεται ενώ έχει ήδη αρκετά δευτερόλεπτα το φαγητό στο στόμα του ή ότι φτύνει φαγητό που δεν είναι καλά μασημένο, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δυσκολίες.
4. Ρουτίνα. Το καθιερωμένο πρόγραμμα των γευμάτων σε μία οικογένεια είναι πολύ σημαντικό για όλα τα μέλη, καθώς βοηθά στην υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής. Η μη τήρηση ενός προγράμματος με γεύματα και snacks σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση τροφής από τα παιδιά.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα με το παιδί σας ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
• Επισκεφθείτε τον παιδίατρο για να αποκλείσετε οποιοδήποτε ιατρικό λόγο που μπορεί να περιορίζει την πρόσληψη τροφής.
• Δώστε έμφαση στην εμφάνιση των τροφών. Χρησιμοποιήστε το σερβίτσιο με τον αγαπημένο παιδικό ήρωα του παιδιού για να κάνετε τη διαδικασία περισσότερο ευχάριστη.
• Μην αναμιγνύετε τα τρόφιμα προκειμένου να «κρύψετε» τροφές που δεν αρέσουν στα παιδιά, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η πρακτική μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
• Τηρείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα με κατανάλωση φαγητού σε τακτά χρονικά διαστήματα, τέτοια ώστε το παιδί να έχει «προλάβει» να πεινάσει μεταξύ των γευμάτων για να καταναλώσει με περισσότερη όρεξη την τροφή του.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved