Πόσα αυγά μπορεί να τρώει ένα παιδί;

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη, πολλοί γονείς αναρωτιούνται μέχρι πόσα αυγά μπορούν να δίνουν σε ένα παιδί κάθε εβδομάδα.

Πόσα αυγά μπορεί να τρώει ένα παιδί;

Το αυγό, πέρα από το υψηλό περιεχόμενο σε χοληστερόλη, αποτελεί ένα τρόφιμο με ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανάλογα με το μέγεθος του αυγού, η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 7 γραμμαρίων. Επίσης, ένα αυγό μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, D, E, B12, φυλλικού οξέος, χολίνης (απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου) και αντιοξειδωτικών συστατικών. Ακόμη, ένα αυγό περιέχει κατά μέσο όρο 4-5 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων μόνο το 1,5 γραμμάριο προέρχεται από κορεσμένα-επιζήμια για την υγεία της καρδιάς- λιπαρά.

Το αυγό συνδέεται με καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους λόγω του κορεσμού που προκαλεί και του χαμηλού θερμιδικού του περιεχομένου (60-75 kcal).Σε ό,τι αφορά τη χοληστερόλη, ένα αυγό περιέχει περίπου 160-200mg χοληστερόλης, ενώ οι συστάσεις για τον υγιή πληθυσμό δεν ξεπερνούν τα 200-300mg ανά ημέρα. Κι ενώ για πολλά χρόνια το αυγό θεωρείτο ελαφρώς απαγορευτικό για άτομα με υψηλή χοληστερόλη και καρδιοπάθειες, τα επιστημονικά δεδομένα ανέτρεψαν την πεποίθηση αυτή, καθώς η χοληστερόλη που παίρνουμε από τις τροφές δεν φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος. Η αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στο λίπος των κρεάτων και των γαλακτοκομικών είναι αυτή που επιδρά περισσότερο στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το αυγό είναι μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή για μικρούς και μεγάλους. Η συχνότητα κατανάλωσης αυγού από τα παιδιά μπορεί να κυμαίνεται περίπου στα 2-4 αυγά κάθε εβδομάδα. Μπορούν να αποτελέσουν μία καλή επιλογή για πρωινό, μεσημεριανό ή κι ελαφρύ δείπνο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον τρόπο μαγειρέματος έτσι ώστε να μην αυξάνεται το θερμιδικό τους περιεχόμενο, κι έτσι καλό είναι να αποφεύγεται το τηγάνισμα. Τέλος, η σωστή συντήρηση αλλά και το κατάλληλο μαγείρεμα είναι κρίσιμα για την προστασία από δηλητηρίαση. Η ασφαλέστερη επιλογή είναι τα παστεριωμένα αυγά, αλλά και σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μη παστεριωμένα αυγά φροντίστε τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι να μαγειρεύονται καλά. Έτσι, τα παιδιά θα απολαμβάνουν τα οφέλη από την κατανάλωση του αυγού με ασφάλεια.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved