Πώς πρέπει να τρέφεται ένα κορίτσι στην εφηβεία;

Η εφηβεία είναι μία περίοδος κατά την οποία οι φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα μίας έφηβης θα πρέπει να υποστηρίζονται από μία ισορροπημένη διατροφή.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς πρέπει να τρέφεται ένα κορίτσι στην εφηβεία;

Οι τροφές που θα δώσουν σε μία έφηβη όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις παρακάτω ομάδες:
- Φρούτα και λαχανικά. Πέντε μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι η προτεινόμενη ποσότητα που εξασφαλίζει πληθώρα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες που περιέχουν ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου και τον κορεσμό. Μία μικρή σαλάτα θα πρέπει να συνοδεύει κάθε κυρίως γεύμα, ενώ τα φρούτα είναι μία καλή επιλογή ως snack.
- Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη μυϊκή ανάπτυξη, την παροχή ενέργειας αλλά και τη σύνθεση πολλών βιομορίων. Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλές πηγές φυτικών πρωτεΐνών, ενώ το ψάρι, τα αυγά, το κοτόπουλο και το άπαχο κρέας είναι καλές πηγές ζωϊκής πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
- Γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά πέρα από την πρωτεΐνη που περιέχουν, είναι πλούσια σε ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την οστική ανάπτυξη. Δύο μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα για τα κορίτσια στην εφηβεία. Μία μερίδα ορίζεται ως 1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 30 γρ τυρί. Οι επιλογές χαμηλών λιπαρών είναι προτιμώτερες για να αποφεύγεται το περιττό κορεσμένο λίπος. Τα φυτικά υποκαταστάστα γαλακτοκομικών, που εμπλουτίζονται με ασβέστιο, όπως το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου είναι επίσης καλές εναλλακτικές.
- Δημητριακά ολικής άλεσης. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης συνδέεται με πολλά οφέλη υγείας όπως η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγεικά νοσήματα, η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι αλλά και τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης μπορούν τα αντικαταστήσουν τα λευκά επεξεργασμένα δημητριακά.

Στον αντίποδα, τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά (π.χ. λιπαρά κρέατα, τυριά, σφολιάτες, τηγανητά), σε αλάτι και σε πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. αναψυκτικά, γλυκά, καραμέλες, χυμοί εμπορίου) θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την υγεία και την ευεξία κατά την εφηβική ηλικία, καθώς επηρεάζει σημαντικά και την ψυχολογία μίας έφηβης. Ωστόσο, η παράλειψη γευμάτων, οι «μαγικές» δίαιτες που υπόσχονται θαύματα και η υπερβολική φυσική δραστηριότητα δεν ενδείκνυνται. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved