Μύθος ή αλήθεια: Μπορώ να πάρω ή να χάσω κιλά όταν έχω περίοδο;

Η έμμηνος ρύση είναι ένα χρονικό διάστημα μέσα στο μήνα, κατά το οποίο οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται λιγότερο ή περισσότερο φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα.

Μύθος ή αλήθεια: Μπορώ να πάρω ή να χάσω κιλά όταν έχω περίοδο;

Μία πολύ συχνή ερώτηση που δεχόμαστε είναι αν υπάρχει πραγματική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της περιόδου ή αν μπορεί μία γυναίκα να χάσει κιλά αυτήν την περίοδο αν ακουλουθεί μία δίαιτα αδυνατίσματος.Η αλήθεια είναι ότι λίγο πριν την πρώτη ημέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι πιθανό να διαπιστώσετε μία αύξηση στη ζυγαριά σας έως και 2 κιλών. Αυτό δεν θα πρέπει να σας αγχώσει καθώς πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Μετά το τέλος της περιόδου το βάρος σας θα πρέπει να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, εφόσον βέβαια δεν έχετε παρασυρθεί σε διατροφικές ατασθαλίες λόγω της λιγούρας και της υπογλυκαιμίας που μπορεί να αισθανθείτε.

Έτσι λοιπόν αυτές οι ημέρες του μήνα απαιτούν θρεπτικές επιλογές τροφίμων που θα αναπληρώσουν τυχόν απώλειες θρεπτικών συστατικών, θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους περιόδου και δε θα σας φορτώσουν με επιπλέον κιλά ιδιαίτερα αν είστε σε φάση που προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

• Διαχειριστείτε «έξυπνα» τις λιγούρες. Αποφύγετε τα γλυκά και αλμυρά έτοιμα snacks και προμηθευτείτε με ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, στικς λαχανικών με χούμους ή ντιπ γιαουρτιού. Έτσι μπορείτε να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για τσιμπολόγημα χωρίς όμως να νιώθετε τύψεις μετά.
• Αποφύγετε το αλάτι. Παρά το γεγονός ότι η επιθυμία σας για αλμυρά snacks είναι αυξημένη, μειώστε την πρόσληψη νατρίου, αποφεύγοντας κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες, chips, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και fast-food. Ταυτόχρονα, φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς κι έτσι θα μπορέσετε να μετριάσετε την κατακράτηση υγρών.
• Μην εγκαταλείπετε τη γυμναστική. Αν η κόπωση και οι πόνοι περιόδου σας κρατούν μακριά από το σύνηθες πρόγραμμα άσκησής σας, φροντίστε να επιλέγετε πιο ήπιους τρόπους φυσικής δραστηριότητας για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους. Ένας χαλαρός περίπατος με το κατοικίδιό σας ή με ένα φιλικό πρόσωπο θα σας κρατήσει δραστήριες και θα βελτιώσει την ψυχολογία σας.
• Μην ανεβείτε στη ζυγαριά. Οι ημέρες της περιόδου δεν είναι οι ενδεικτικότερες για να ζυγίζεστε, καθώς η αύξηση βάρους που μπορεί να διαπιστώσετε θα σας απογοητεύσει ιδίως αν θέλετε να χάσετε βάρος.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved