«Το παιδί μου ζητάει συνεχώς φαγητό; Είναι φυσιολογικό;»

Θα έχετε διαπιστώσει πως όταν αισθάνεστε πιεσμένοι, αγχωμένοι, στεναχωρημένοι ή απλώς βαριέστε, πολλές φορές καταφεύγετε στο φαγητό. Αυτή άλλωστε είναι και μία σημαντική αιτία πρόσληψης βάρους στους ενήλικες.

Ευσταθία Παπαδά
«Το παιδί μου ζητάει συνεχώς φαγητό; Είναι φυσιολογικό;»

Το φαινόμενο αυτό όμως παρατηρείται και στα παιδιά. Αν το παιδί σας καταναλώνει τρία κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα snacks, αλλά παραπονιέται ότι πεινάει, θα πρέπει να καταλάβετε αν πρόκειται για πραγματική πείνα. Αναρωτηθείτε τα εξής:

Μήπως το παιδί ζητάει φαγητό όταν αισθάνεται βαρεμάρα, άγχος, μοναξιά, στεναχώρια, θυμό ή ανασφάλεια;
Αναζητά φαγητό και άλλες ώρες εκτός των προγραμματισμένων γευμάτων;
Χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν επιβράβευση; (Π.χ. «Αν τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου, θα σου δώσω σοκολάτα;»)
Εκφράζετε την αποδοχή όταν το παιδί σας κάνει κάτι σωστά, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμησή του; Η αυτοεκτίμηση φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας για τη σχέση που θα αποκτήσει το παιδί με το σώμα του και τις διατροφικές συνήθειες.
Πως θα χαρακτηρίζατε τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεστε στο παιδί σας; Μήπως είστε επικριτικοί και αρνητικοί περισσότερο από όσο πρέπει;

Όλα τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αν η υπερφαγία του παιδιού οφείλεται σε πραγματική πείνα ή σε συναισθηματικές αιτίες.

Τί μπορείτε να κάνετε;

  1. Παρέχετε στα παιδιά 3 κυρίως γεύματα και 2 υγιεινά snacks, τηρώντας όσο γίνεται ένα σταθερό ωράριο, για να διασφαλίσετε ότι το παιδί δεν πεινάει πραγματικά και δεν του λείπουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  2. Μιλήστε στο παιδί για την αξία της υγιεινής διατροφής και βοηθήστε το από μικρή ηλικία να ξεχωρίζει τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές.
  3. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας βαριέται φροντίστε να το απασχολείτε με παιχνίδι, βόλτες, βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού.
  4. Ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του μέσα από την επιβράβευση για τα μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα κατορθώματά του.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved