Διατροφή για απώλεια λίπους

Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος όλοι ενδιαφερόμαστε για γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε δίαιτες express που υπόσχονται «θαύματα». Ωστόσο, όσο πιο γρήγορη και μεγάλη είναι η απώλεια του βάρους τόσο πιο πιθανό είναι να χάνουμε υγρά και μυϊκή μάζα.

Διατροφή για απώλεια λίπους

Το ζητούμενο όμως είναι παράλληλα με την απώλεια βάρους να χάνουμε και λίπος. Τα παρακάτω tips μπορούν να μας βοηθήσουν:

Λέμε «ναι» στις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Συνοδεύετε κάθε κυρίως γεύμα με πολύχρωμες σαλάτες, επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης (π.χ. δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά), καταναλώνετε όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα. Ακόμη επιλέγετε σαν ενδιάμεσα snacks φρέσκα φρούτα με τη φλούδα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές. Συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, αλμυρά σνακς περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά που σαμποτάρουν την προσπάθειά μας.

Παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι. Πίνουμε αρκετό νερό, φρέσκους χυμούς και αφεψήματα. Κάθε ενήλικας χρειάζεται περίπου 30mL υγρών/κιλό σωματικού βάρους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μία γυναίκα 60 κιλών χρειάζεται τουλάχιστον 30*60=1800mL υγρών καθημερινά.

Αποφεύγουμε την υψηλή κατανάλωση ζωϊκών πρωτεϊνών που μπορεί να επιβαρύνουν το σώμα με κατακράτηση υγρών και υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους. Δίνουμε έμφαση στις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που περιέχονται σε όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Λέμε «ναι» στο πράσινο τσάι. Κρύο ή ζεστό μπορεί να μας βοηθήσει ελαφρώς στη λειτουργία του μεταβολισμού.

Προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας ανά μερίδα) και μειώνουμε την προσθήκη άλατος. Προσθέτουμε μπαχαρικά και μυρωδικά για να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας.

Επιλέγουμε τον τύπο φυσικής δραστηριότητας που μας ευχαριστεί. Φροντίζουμε ωστόσο να συνδυάζει αερόβια και αναερόβια άσκηση προκειμένου να καίμε περισσότερο λίπος αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε και τη μυϊκή μας μάζα.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved