Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Διατροφή

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια λειτουργική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροιες ή/και δυσκοιλιότητα.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Διατροφή

Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά

Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα ζωής. Η αιτία δεν έχει καθοριστεί ακόμα πλήρως, ωστόσο υπάρχουν υποθέσεις για τη διαταραγμένη επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου, αλλά και για την υπερευαισθησία του εντέρου στο στρες και σε κάποιες τροφές.

Ο ρόλος της διατροφής φαίνεται να είναι σημαντικός στη διαχείριση του ΣΕΕ, γι’αυτό αν πάσχετε ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές.
Αποφύγετε τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα. Προτιμήστε να καταναλώνετε μικρότερες μερίδες που δεν θα εντείνουν το φούσκωμα και τον κοιλιακό πόνο.
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που ταλαιπωρούνται από τη δυσκοιλιότητα, αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών με τη βοήθεια των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής άλεσης και των οσπρίων αν δεν σας ενοχλούν.
• Μην ξεχνάτε την καλή ενυδάτωση του οργανισμού με νερό, φρέσκους χυμούς και αφεψήματα.
• Σε περιόδους που ταλαιπωρήστε από διάρροιες, περιορίστε τις φυτικές ίνες και αποφύγετε τρόφιμα όπως το γάλα, οι χυμοί και ο καφές. Αναπληρώστε όμως σταδιακά τις απώλειες υγρών με νερό.
Δοκιμάστε τα προβιοτικά είτε μέσω τροφίμων, όπως εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερό μας, και σε καταστάσεις όπως το ΣΕΕ η ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας διαταράσσεται.
Τηρείτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων. Καθώς κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι συνήθως διαφορετικά. Εντοπίστε λοιπόν τα τρόφιμα που εντείνουν τα συμπτώματά σας και δοκιμάστε να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Στη συνέχεια μπορείτε να τα επανεντάσσετε σταδιακά στη διατροφή σας σε περίπτωση που δε σας ενοχλούν.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η διαχείριση του στρες είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση του ΣΕΕ. Η άσκηση, μία βόλτα με το κατοικίδιό σας και διάφορες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &

University College London (UCL)

Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved