Πρόληψη και αντιμετώπιση της χολολιθίασης με κατάλληλη διατροφή

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που συλλέγει και απελευθερώνει τη χολή, ένα υγρό που βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών της διατροφής προκειμένου να απορροφηθούν. Πολλές φορές δημιουργούνται χολόλιθοι, οι οποίοι συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο, ναυτία κι εμέτους.

Πρόληψη και αντιμετώπιση της χολολιθίασης με κατάλληλη διατροφή

Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά

Ο ρόλος της διατροφής τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της χολολιθίασης είναι επικουρικός. Ο σχηματισμός χολολίθων φαίνεται να σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης. Ακόμη μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος, χοληστερόλη και χαμηλή σε φυτικές ίνες αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

Έτσι λοιπόν, αν θέλετε να προστατευτείτε από τη χολολιθίαση:

  • Προσπαθήστε να διατηρείτε το βάρος σας σταθερό, χωρίς απότομες αυξομειώσεις.
  • Φροντίστε να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί).
  • Αποφεύγετε τα πλούσια σε κορεσμένο λίπος τρόφιμα (λιπαρά κρέατα και γαλακτοκομικά) και προτιμήστε χαμηλά σε κορεσμένο λίπος τρόφιμα (άπαχο κρέας και γαλακτομικά).

Αν ωστόσο έχετε εμφανίσει χολολίθους με ή χωρίς συμπτώματα, τότε θα πρέπει να δώσετε ακόμα περισσότερη προσοχή στη διατροφή σας για να αποτρέψετε το σχηματισμό περισσότερων χολολίθων.

  • Αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα και προτιμήστε τους υπόλοιπους τρόπους μαγειρέματος.
  • Μην επιλέγετε συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και trans λιπαρά, όπως τα έτοιμα αρτοσκευάσματα, τα γλυκίσματα και οι σφολιάτες.
  • Αντικαταστήστε τα πλήρη γαλακτοκομικά με προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
  • Αποφεύγετε το κόκκινο κρέας και επιλέγετε πουλερικά, άπαχα κομμάτια κρέατος και ψάρια.
  • Αν έχετε υπερβάλλον σωματικό βάρος, μην καταφεύγετε σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων, καθώς οι απότομες διακυμάνσεις του σωματικού βάρους ενισχύουν το σχηματισμό χολολίθων.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved