Αλκαλική δίαιτα: Μάθετε τα πάντα για αυτή τη νέα διατροφική «μόδα»!

Από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Mothersblog, Ευσταθία Παπαδά

Ευσταθία Παπαδά
Αλκαλική δίαιτα: Μάθετε τα πάντα για αυτή τη νέα διατροφική «μόδα»!

Η αλκαλική δίαιτα είναι μία πρόταση στο χώρο της Διατροφής που ακολουθούν πολλοί stars του εξωτερικού και γι’ αυτό το λόγο έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής. Υπόσχεται σημαντική απώλεια βάρους και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται...

Η αλκαλική δίαιτα ισχυρίζεται ότι συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων pH στο σώμα μας. Το pH είναι μία κλίμακα που μας βοηθά να προσδιορίζουμε πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό είναι ένα διάλυμα. Φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό το αίμα μας είναι ελαφρώς αλκαλικό με pH μεταξύ 7.35-7.45, ενώ το περιβάλλον του στομάχου μας είναι ισχυρά όξινο με pH 1.35-3.5 για να λειτουργήσει η διαδικασία της πέψης.

Η αλκαλική δίαιτα λοιπόν βασίζεται στο ότι ορισμένα τρόφιμα και συστατικά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το pH, να κάνουν το περιβάλλον του οργανισμού μας όξινο και αυτό οδηγεί σε πρόσληψη βάρους και σε χρόνια νοσήματα. Μερικά από αυτά είναι ο καφές, η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα προϊόντα, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και το λευκό αλεύρι. Αντίθετα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, η σόγια και οι ξηροί καρποί κάνουν το pH του οργανισμού μας αλκαλικό και μπορούν να μας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής επιστημονική ένδειξη ότι τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν το pH του αίματός μας άμεσα. Ο οργανισμός μας διαθέτει φυσιολογικούς μηχανισμούς για να διατηρήσει το pH σταθερό.

Έτσι λοιπόν τα οφέλη που προσφέρει η αλκαλική διατροφή δεν πηγάζουν από την επίδρασή της στο pH του σώματος. Καθώς πρόκειται για μία δίαιτα που βασίζεται στις φυτικές τροφές, προωθεί την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, και μη επεξεργασμένων τροφών, ενώ από την άλλη αποθαρρύνει την κατανάλωση κορεσμένου λίπους και ζάχαρης. Για το λόγο αυτό, όπως και οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδη διαβήτη και του καρκίνου. Από την άλλη πλευρά όμως αποκλείει από τη διατροφή τρόφιμα, όπως τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, που έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας.

Συμπερασματικά λοιπόν, η αλκαλική διατροφή μπορεί να μας παρέχει κάποια οφέλη, όχι όμως για τους λόγους για τους οποίους ισχυρίζεται. Καθώς αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων δεν ενδείκνυται για όλες τις ομάδες ατόμων, ενώ σε περιπτώσεις που εφαρμόζεται θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για διατροφικές ανεπάρκειες.

Ωστόσο, αν θέλετε να χάσετε βάρος και να θωρακίσετε την υγεία σας, ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής σύμφωνα με το μεσογειακό πρότυπο με τη συστηματική άσκηση θα σας βοηθήσει να φτάσετε τους στόχους σας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved