5 σούπερ τροφές για νέες μητέρες, από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Μόλις γεννήσατε και αυτό που σας απασχολεί πέρα από την ανατροφή του μωρού σας είναι το πώς θα χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

5 σούπερ τροφές για νέες μητέρες, από τη διατροφολόγο του Mothersblog

Ωστόσο, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι πρώτον να εξασφαλίσετε την ποιότητα του γάλακτος που παράγετε, εφόσον θηλάζετε, και δεύτερον να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε. Όπως άλλωστε θα διαπιστώσετε, οι πρώτοι μήνες με το μωρό σας είναι ιδιαιτέρως απαιτητικοί!

Σας προτείνω λοιπόν πέντε τροφές, οι οποίες θα σας παρέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

Σολωμός: Ο σολωμός είναι πλούσιος σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως οι μητέρες που καταναλώνουν λιπαρά ψάρια έχουν υψηλότερα επίπεδα καλών λιπαρών οξέων στο γάλα τους. Ωστόσο, μην υπερβαίνετε τις 2 μερίδες σε εβδομαδιαία βάση για να αποφύγετε την έκθεση σε βαρέα μέταλλα.

Όσπρια: Τα όσπρια περιέχουν πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνες και σίδηρο που είναι απαραίτητα για την ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος, αλλά και για τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας της νέας μητέρας. Μη διστάζετε να εντάξετε τα όσπρια 2-3 φορές ανά εβδομάδα στο διαιτολόγιό σας.

Πράσινα λαχανικά: Συμπεριλάβετε τα πράσινα λαχανικά στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας. Ιδιαίτερα το σπανάκι και το μπρόκολο είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α, C, ασβεστίου και σιδήρου, στοιχεία που είναι απαραίτητα τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά: Το γιαούρτι, το γάλα και τα τυριά χαμηλά σε λιπαρά (όπως το ανθότυρο και το cottage) είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι πολύτιμο στοιχείο του γάλακτος που παράγετε και είναι απαραίτητο για το «χτίσιμο» των οστών του μωρού σας. Για να διατηρήσετε όμως και τη δική σας σκελετική υγεία μην παραλείπετε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.

Νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό σας αλλά και για την παραγωγή γάλακτος. Μην αμελείτε λοιπόν το νερό έτσι ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Καταναλώστε άφθονο νερό, χυμούς, φρούτα και λαχανικά που είναι επίσης πλούσια σε νερό.

Παρά λοιπόν τις καινούργιες και αυξημένες υποχρεώσεις μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved