Ξηροί καρποί: Ενας θησαυρός στο ντουλάπι μας! Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Οι ξηροί καρποί είναι ένα «παρεξηγημένο» τρόφιμο, καθώς λόγω των αρκετών θερμίδων που περιέχουν θεωρούνται «παχυντικοί».

Ξηροί καρποί: Ενας θησαυρός στο ντουλάπι μας! Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Όπως θα διαβάσετε όμως παρακάτω, παρά την αυξημένη θερμιδική τους αξία οι ξηροί καρποί μπορούν να έχουν θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή, καθώς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να μην χάνουμε το μέτρο! Ας δούμε λοιπόν τί έχουν να μας προσφέρουν.

Καρύδια
Μία μερίδα καρύδια (30γρ), που αντιστοιχούν σε 7 ολόκληρους καρπούς, μας δίνει 185 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς μας.

Φουντούκια
Μία μερίδα φουντούκια (30γρ), δηλαδή περίπου 21 κομμάτια, αποδίδει 178 θερμίδες, ενώ είναι πολύ πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Ακόμη είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, απαραίτητων στοιχείων για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Αμύγδαλα
Μία μερίδα αμύγδαλα (30γρ), δηλαδή περίπου 23 κομμάτια, παρέχει 164 θερμίδες και είναι πολύ πλούσια σε πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Επίσης, καλύπτει μεγάλος μέρος των αναγκών μας σε βιταμίνη Ε, ένα θρεπτικό συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Φυστίκια
Μία μερίδα φυστίκια (30γρ), μας δίνει περίπου 160 θερμίδες, ενώ είναι και πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι επίσης σημαντική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.

Ηλιόσποροι
Μία μερίδα ηλιόσπορων (30γρ), αποδίδει περίπου 175 θερμίδες και είναι μία εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης Ε.

Συμπεραίνουμε πως οι ξηροί καρποί σε λογικές ποσότητες και στη λιγότερο επεξεργασμένη τους μορφή (π.χ. ανάλατοι, άψητοι) μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευεργετικοί για την υγεία του οργανισμού μας και την πρόληψη ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μπορούν να είναι ένα ιδιαιτέρως θρεπτικό σνακ, είτε μόνοι τους, είτε «παρέα» στο γιαούρτι και τα σπιτικά γλυκά μας. Γιατί λοιπόν να μην τα συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο στις ενδεδειγμένες ποσότητες;

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved