Το παιδί μου ζητά κάθε μέρα παγωτό. Να του δίνω; Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Αυτή είναι μία ερώτηση που απασχολεί τους περισσότερους γονείς τώρα το καλοκαίρι. Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό ενός λαχταριστού και δροσερού παγωτού; Έτσι λοιπόν και οι μικροί μας φίλοι αναζητούν το παγωτό καθημερινά.

Το παιδί μου ζητά κάθε μέρα παγωτό. Να του δίνω; Από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Είναι όμως σωστό να «υποκύπτετε» στα παράπονά τους; Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η διατροφική αξία του παγωτού.
Το παγωτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που είναι το βασικό του συστατικό. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, απαραίτητου στοιχείου για το χτίσιμο δυνατών οστών.

Ακόμη περιέχει υδατάνθρακες με τη μορφή της λακτόζης του γάλακτος και της ζάχαρης. Ωστόσο, είναι πλούσιο και σε λιπαρά λόγω του γάλακτος, των αυγών και της κρέμας γάλακτος που μπορεί να περιέχει, και το γεγονός αυτό αυξάνει τη θερμιδική του αξία. Επιπρόσθετα, παρέχει σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνες, όπως η Α και D. Αν το παγωτό περιέχει κομμάτια φρούτων και ξηρών καρπών, τότε μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, αλλά και περισσότερες θερμίδες.

Παρόλο λοιπόν που το παγωτό είναι ένα γλύκισμα που έχει αρκετές θερμίδες (80-350 θερμίδες /100 γραμμάρια), θα μπορούσαμε να πούμε ότι, ανάλογα με τα συστατικά του, μπορεί ταυτόχρονα να είναι και αρκετά θρεπτικό. Kαλό είναι όμως να μην αφήνουμε τα παιδιά να υπερβάλουν στην κατανάλωσή του, γιατί η καθημερινή απόλαυση ενός παγωτού μπορεί εύκολα να προκαλέσει αύξηση του βάρους.

Έτσι, θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά να τρώνε παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα και να μην το ζητούν καθημερινά. Για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας καλό είναι να τους δίνετε φρουτοσαλάτες, ζελέ με φρούτα ή γιαούρτι με φρούτα που είναι εξίσου δροσιστικά, αλλά πολύ χαμηλότερα σε θερμίδες.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved