Παιδιά και Δυσκοιλιότητα – Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα μικρά παιδιά.

Παιδιά και Δυσκοιλιότητα – Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

Οι κενώσεις δεν είναι συχνές, τα κόπρανα γίνονται σκληρά και η αφόδευση γίνεται δύσκολη ή ακόμα και επίπονη επηρεάζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών. Μια διατροφή με μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών και μειωμένη κατανάλωση υγρών είναι ο κύριος παράγοντας που επιδρά αρνητικά στην κινητικότητα του εντέρου.

Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές έτσι ώστε να μην αφήσετε τη δυσκοιλιότητα να προκαλεί δυσφορία στα παιδιά σας.

• Φροντίστε να παρέχετε στα παιδιά αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών που περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα σε φρούτα (π.χ. ακτινίδια, αχλάδια, δαμάσκηνα), λαχανικά (π.χ. φασολάκια) και δημητριακά ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες οδηγούν στη δημιουργία πιο μαλακών κοπράνων και σε πιο εύκολες και γρήγορες κενώσεις απορροφώντας νερό κατά το πέρασμά τους από το έντερο.

• Εξασφαλίστε την επαρκή κατανάλωση υγρών από τα παιδιά συμπεριλαμβάνοντας το νερό, τους χυμούς, τις σούπες κτλ.

• Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ασκούνται συστηματικά είτε με τη μορφή κάποιας οργανωμένης δραστηριότητας (π.χ. ομάδα μπάσκετ, χορού) ή ακόμα και με τη μορφή του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους. Η άσκηση φαίνεται να κινητοποιεί το έντερο.

• Τέλος, φροντίστε το παιδί να έχει αρκετό χρόνο για να επισκεφθεί την τουαλέτα μετά το πρωινό, που το αντανακλαστικό της κένωσης είναι εντονότερο.

Οι παραπάνω χρήσιμες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και ολόκληρη την οικογένεια προκειμένου να διατηρηθεί η καλή λειτουργία του εντέρου.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved