«Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;»

Με αφορμή την ερώτηση αναγνώστριας σχετικά με την κατανάλωση ελληνικού καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτήν την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με την καφείνη και την ασφάλειά της για την εγκυμοσύνη.

«Επιτρέπεται η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;»

Ο καφές αναμφισβήτητα είναι από τις αγαπημένες μας συνήθειες ήδη από την εφηβική ηλικία, φτάνοντας ωστόσο καμιά φορά σε υπερβολές με την κατανάλωση να ξεπερνά τα 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως για πολλούς από εμάς.

Τί συμβαίνει όμως όταν μείνετε έγκυος; Πολλές από εσάς θα αναρωτιέστε αν η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού σας. Το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμα με ακρίβεια η ασφαλής δόση καφείνης στην εγκυμοσύνη.

Η αλήθεια είναι ότι η καφείνη έχει διεγερτική δράση, γι' αυτό άλλωστε και μας «ξυπνάει», αλλά η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού δεν είναι επιθυμητή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη, η διουρητική της δράση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση εάν η κατανάλωση άλλων υγρών δεν επαρκεί. Επίσης, η καφείνη διαπερνά τον πλακούντα και το έμβρυο δεν έχει πλήρως αναπτυγμένο μεταβολισμό για να τη μεταβολίσει γι' αυτό και μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά. Πολλές μελέτες καταδεικνύουν πως η υπερβολική κατανάλωση καφείνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών, πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης του παιδιού.
Οι συστάσεις που προκύπτουν από τους διάφορους φορείς ανά τον κόσμο συγκλίνουν στην κατανάλωση 150-300mg καφείνης ημερησίως με πολλούς ωστόσο να θεωρούν τα 300mg υπερβολική δόση, κι έτσι αυτό που συστήνεται γενικά είναι περίπου τα 200mg καφείνης ημερησίως. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν η πλήρης αποφυγή της καφείνης, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να απαγορεύουν τα 200mg καφείνης. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι η καφείνη εμπεριέχεται όχι μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Καφές φίλτρου: 102-200mg στα 200ml περίπου
Εσπρέσο: 40mg στα 30ml
Ελληνικός καφές: 40mg στα 50ml
Φραπέ: 140mg στα 200ml
Φραπέ ντεκαφεϊνέ: 2-3mg στα 200ml
Μαύρο τσάι: 48mg στα 240ml
Πράσινο τσάι: 57mg στα 240ml
Σοκολάτα υγείας: 69mg στα 100g
Σοκολάτα γάλακτος: 24mg στα 100g
Ρόφημα κακάο: 8mg στα 200ml
Αναψυκτικό τύπου cola: 35mg στα 500ml

Επομένως, θα πρέπει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να είστε προσεκτικές στην κατανάλωση καφείνης φροντίζοντας να μην ξεπερνάτε ποτέ τα 200mg κάθε μέρα κι έχοντας όμως ως στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved