«Η διατροφή του μωρού μας μετά τον πρώτο χρόνο», από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Το μωρό μας κλείνει πλέον τον πρώτο του χρόνο! Τί πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή του από εδώ και πέρα;

Ευσταθία Παπαδά
«Η διατροφή του μωρού μας μετά τον πρώτο χρόνο», από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Καλό είναι μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου να έχουμε δώσει στο παιδί τροφές από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, έτσι ώστε να συνηθίζει σε μία πλήρη διατροφή. Κάθε νέο τρόφιμο θα πρέπει να εισάγεται στην διατροφή του μωρού μας με διαφορά μίας εβδομάδας ώστε να αντιληφθούμε πιθανή αλλεργία. Το ασπράδι του αυγού, οι ξηροί καρποί και το αγελαδινό γάλα είναι τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα, γι' αυτό και θα πρέπει να τα δοκιμάζουμε τελευταία.

Δεν χρειάζεται να μαγειρεύετε ξεχωριστά το φαγητό του μωρού από αυτό της υπόλοιπης οικογενένειας, καθώς πλέον το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Ωστόσο, θα πρέπει να περάσουμε σιγά σιγά από την πολτοποιημένη στην ψιλοκομμένη μορφή του φαγητού προκειμένου να ενθαρρύνουμε τη διαδικασία της μάσησης. Ακόμη, σιγά σιγά δοκιμάστε να δίνετε τα υγρά με το κύπελλο και σταδιακά σταματήστε τη χρήση του μπιμπερό.

Η διατροφή του μωρού σας θα πρέπει πλέον να περιέχει ημερησίως 2 μερίδες γαλακτοκομικών και 2 μερίδες κρέατος ή υποκαταστάτων του, 1 μερίδα αμυλούχων τροφών (π.χ. ρύζι, πατάτα) σε κάθε γεύμα και 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Στο στάδιο αυτό καλό είναι να αποφεύγονται ξηροί καρποί, σταφύλια, κεράσια, καλαμπόκι και άλλου τέτοιου είδους τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Ακόμη φροντίστε τα αυγά να είναι καλά βρασμένα λόγω του κινδύνου της σαλμονέλλωσης.

Μην ξεχνάτε ότι τα γλυκά και τα σνακ που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς υπάρχει μία έμφυτη προδιάθεση προς τη γλυκιά γεύση και το μωρό μας θα συνηθίσει σε αυτές τις γεύσεις. Φροντίστε επίσης να μην προσθέτετε αλάτι κατά το μαγείρεμα καθώς ήδη από τον 4ο μήνα αναπτύσσεται η προτίμηση προς την αλμυρή γεύση. H υπερκατανάλωση νατρίου από τη βρεφική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση) στην ενήλικη ζωή. Μην ξεχνάτε επίσης πως το παιδί θα πρέπει σταδιακά να μάθει να καταναλώνει 5 γεύματα την ημέρα (3 κύρια και 2 ενδιάμεσα).

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, οι πρώτοι μήνες δοκιμής νέων τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από το μωρό μας και γι' αυτό θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή αυτήν την περίοδο. Οι συνήθειες αυτές θα καθορίσουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την υγεία και την ευεξία του μωρού μας και κατά την ενήλικη ζωή του.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

Ερώτηση αναγνώστριας:

Γεια σας! Θηλάζω τη μικρή μου. Είναι 52 ημερών. Είχε έντονους κολικούς από την 14η μέρα μέχρι και πριν 10 μέρες. Τώρα είναι πιο λίγοι σχεδόν καθόλου. Την πήγα σε παιδογαστρεντερολόγο και μου είπε να κόψω τελείως τα γαλακτοκομικά, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, αυγό. Μου έδωσε κάποια βότανα για να κατεβάζω γάλα! Η γυναικολόγος μου έδωσε ασβέστιο μετά από αυτές τις απαγορεύσεις. Πίνω 2,5 λίτρα νερό, αφού δεν τρώω τίποτα σχεδόν. Θέλω να χάσω κιλά, αλλά όχι μόνο 1-1,5 κιλό το μήνα. Το γιο μου τον θήλασα 9 μήνες, το ίδιο θέλω και στη μικρή. Τί διατροφή να κάνω μετά από όλες αυτές τις απαγορεύσεις χωρίς να θέσω σε κίνδυνο να μου κοπεί το γάλα τόσο νωρίς; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας!

Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,

Η συσχέτιση των κολικών με τη διατροφή της θηλάζουσας δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως ωστόσο είναι συνήθης τακτική να αποκλείουμε γαλακτοκομικά, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς από το διαιτολόγιο της μητέρας μέχρι να καταλάβουμε αν όντως οι κολικοί προέρχονται από κάποιο τρόφιμο. Ωστόσο, εφόσον οι κολικοί είναι σχεδόν μηδαμινοί δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσεις πλέον κανένα από τα παραπάνω τρόφιμα. Σταδιακά ανά τρεις ημέρες μπορείς να δοκιμάσεις ένα τρόφιμο κάθε φορά από τα «απαγορευμένα», ώστε να διαπιστώσεις αν κάποιο από αυτά προκαλεί ενόχληση στο μωρό σου. Σχετικά με την ποιότητα της διατροφής σου, καλό είναι να δώσεις έμφαση στο άπαχο κρέας, στα φρούτα, στα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής άλεσης, έτσι ώστε η ποιότητα και η ποσότητα του γάλακτος να μη μειωθεί μέχρι η διατροφή σου να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών. Εις ό,τι αφορά την απώλεια βάρους, όπως απάντησα και σε προηγούμενη αναγνώστρια, θα πρέπει να έχεις υπομονή και να θέσεις ως προτεραιότητα το θηλασμό. Μεγαλύτερη απώλεια από 1-1,5 κιλό το μήνα θα υποβαθμίσει την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος. Φρόντισε να καταναλώνεις ποικιλία τροφών αποφεύγοντας τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, τα γλυκά και το αλκοόλ και θα δεις ότι σιγά σιγά το σώμα σου θα επανέλθει. Μετά τον απογαλακτισμό μπορείς να εντείνεις την προσπάθειά σου για την απώλεια των περιττών κιλών.

Καλή συνέχεια!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved