Μαμαδίστικο φαγάκι: Λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο

Ένα πεντανόστιμο μαμαδίστικο φαγάκι, που θα σας κάνει να γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

Μαμαδίστικο φαγάκι: Λαχανοντολμάδες με κρέμα αυγολέμονο

Μακαρόνια με κιμά, κεφτεδάκια, παστίτσιο, μουσακάς, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, γιουβαρλάκια, είναι μόνο λίγα από τα πολλά μαμαδίστικα φαγάκια που, κακά τα ψέματα, θέλουμε να τα απολαμβάνουμε μόνο από τα χεράκια της μαμάς.

Θες το χέρι, θες τα υλικά, θες τα φιλάκια που δίνουν οι μαμάδες κατά τη διάρκεια που χτυπούν το αυγολέμονο, κάνουν τα φαγάκια τους μοναδικά και ακαταμάχητα. Μία από αυτές τις συνταγές θα μοιραστούμε μαζί σας σήμερα. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά, οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο.

Υλικά:
1 μικρό λάχανο
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
1/2 µατσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι µαϊντανό
2 µεγάλα ξερά κόκκινα κρεµµύδια
1/2 κουτ. γλυκού ξύσµα λεµονιού
200 ml ελαιόλαδο
χυμό από ένα λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
για το αυγολέμονο:
4 κοφτές κουτ. σούπας κόρν Φλάουρ
2 κρόκοι αυγών
1/2 φλιτζ. τσαγιού κρύο ζωμό (από τους λαχανοντολμάδες που βράσατε)
2 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό ζωμό (από τους λαχανοντολμάδες που βράσατε)
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Πάρτε το λάχανο, καθαρίστε τα πρώτα εξωτερικά φύλλα (βγάλτε τα) και με το μαχαιράκι σας χαρακώστε το κοτσάνι, έτσι ώστε όταν το βάλετε στην κατσαρόλα να μπορεί να περάσει το νερό για να μαλακώσουν όλα τα εσωτερικά φύλλα.

Βάλτε το στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι και βράστε τόσο όσο χρειάζεται για να μπορέσετε να αφαιρείτε με ευκολία τα φύλλα που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε τους λαχανοντολμάδες.

Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τον κιμά για 5 λεπτά περίπου. Έπειτα προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι σας και το αλατοπίπερο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέστε έπειτα το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.

Αφού έχετε στην άκρη τα λαχανόφυλλα (προβρασμένα) και τη γέμισή σας, αρχίστε να γεμίζετε και να τυλίγετε προσεκτικά. Αφού τα ετοιμάσετε, στρώστε σε μια κατσαρόλα, μια στρώση φύλλα από λάχανο και τοποθετήστε τα λαχανοντολμαδάκια σας με τη σειρά (και στριμωχτά) μέσα.

Προσθέστε κρύο νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να καλύπτει όλους τους λαχανοντολμάδες και σκεπάστε με πιάτο. Το πιάτο θα τους συγκρατεί στη θέση τους για να μην κουνιούνται κατά το βρασμό και ανοίξουν.

Μαγειρέψτε για περίπου 40 λεπτά και φτιάξτε το αυγολέμονο.

Πώς θα φτιάξετε το αυγολέμονο κρέμα:
Αναμιγνύετε το κορν Φλάουρ, με τους κρόκους των αυγών χτυπημένους, με 1/2 φλιτζάνι κρύο ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε έπειτα τα 2 1/2 φλιτζάνια ζεστό ζωμό και βράστε τη σάλτσα σε σιγανή φωτιά ή σε μπεν μαρί, μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη και τον χυμό από 1 λεμόνι.

Extra tip: Μην ξεχάσετε τα φιλάκια που λέγαμε παραπάνω, ενώ χτυπάτε το αυγολέμονο για να μην σας «κόψει».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved