Φτιάξτε αφράτο και τραγανό μπακαλιάρο για το σημερινό τραπέζι

Οπως συνηθίζεται, σύμφωνα με την παράδοση, σήμερα απολαμβάνουμε μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι!

Φτιάξτε αφράτο και τραγανό μπακαλιάρο για το σημερινό τραπέζι

Και φυσικά συνοδεύουμε με πεντανόστιμη σκορδαλιά! Η κλασική συνταγή θέλει ξαρμιρισμένο, κομμένο σε κομμάτια μπακαλιάρο, ενώ για το κουρκούτι μπορείτε να προσθέσετε μπύρα για ενα twist στο αποτέλεσμα!

Για τον μπακαλιάρο θα χρειαστούμε:
1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι...
1 κουτάκι μπύρα
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
Πιπέρι

Εκτέλεση
Για το κουρκούτι:
Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβολάκια.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Το σημαντικό είναι ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.

Για το ψάρι:
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια.
Ξεπλένουμε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό από την προηγούμενη μέρα, με το δέρμα πάνω. Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα. Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρουμε με σκορδαλιά.

Δύο σημαντικές συμβουλές:

1. Αν σας αρέσει το πικάντικο αποτέλεσμα, βάλτε στο κουρκούτι μπαχαρικά όπως η πάπρικα, το κάρυ ή το κύμινο, που θα δώσουν άρωμα και γεύση στο ψάρι.

2. Για να γίνει τραγανό το κουρκούτι και να μείνει τρυφερή η σάρκα του ψαριού, πρέπει, αφενός να τηγανιστεί μέσα σε πολύ καυτό λάδ ι- κι όχι απλά ζεστό - κι αφετέρου να μη σκεπάσεις το τηγάνι.

Καλή όρεξη και χρόνια πολλά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved