Παραδοσιακή τυρόπιτα με πλιγούρι

Η παραδοσιακή τυρόπιτα με πλιγούρι είναι ένα νόστιμο, χορταστικό και υγιεινό γεύμα! Το πλιγούρι (σπασμένο σιτάρι) είναι ένα πολύ θρεπτικό προϊόν δημητριακού, καθώς παρέχει υδατάνθρακες, τη βασική πηγή ενέργειας μέσα στην ημέρα, και αποτελεί πηγή πρωτεϊνών (μία καλή εναλλακτική αντί για κρέας!) αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Παραδοσιακή τυρόπιτα με πλιγούρι

Σε συνδυασμό με το αλεύρι ολικής άλεσης προσφέρει στον οργανισμό πολλές φυτικές ίνες που μας χορταίνουν καλύτερα. Επίσης, η φέτα που περιέχει, είναι καλή πηγή ασβεστίου, συστατικό απαραίτητο για την υγεία των οστών, ειδικά στο στάδιο της ανάπτυξης. Τέλος, το ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και αντιοξειδωτικών ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΙΔΕΣ

Για τη ζύμη:
300γρ αλεύρι ολικής
200γρ αλεύρι σίτου
240mL νερό
150mL extra παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:
300mL γάλα πλήρες
310 γρ πλιγούρι
60 mL extra παρθένο ελαιόλαδο
200 γρ αυγά
200 γρ τυρί φέτα
630γρ μυζήθρα
400mL νερό
Λίγο αλάτι

IMG 0130 res 3

Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε ισόποσα ζυμαράκια και αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί. Για τη γέμιση, ανακατεύουμε το γάλα με το νερό και προσθέτουμε το πλιγούρι για να το απορροφήσει και να φουσκώσει. Στη συνέχεια, τρίβουμε με το χέρι σε κομμάτια τη φέτα και τη μυζήθρα, προσθέτουμε λίγο αλάτι, τα αυγά και το ελαιόλαδο. Ανοίγουμε τα ζυμαράκια σε φύλλο, και τα στρώνουμε σε ένα ταψί το οποίο πρώτα έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 περίπου λεπτά.

Η συνταγή είναι βασισμένη στα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσαρμοσμένη για προετοιμασία στο σπίτι.
Η παραδοσιακή τυρόπιτα με πλιγούρι είναι ένα από τα υγιεινά και αγαπημένα γεύματα των μαθητών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis, που προσφέρει καθημερινά δωρεάν γεύματα σε χιλιάδες μαθητές που έχουν ανάγκη. Το διαιτολόγιο του Προγράμματος σχεδιάζεται με βάση τις αρχές της υγιεινής διατροφής και καλύπτει σημαντικό μέρος των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών των μαθητών. Όλα τα γεύματα περιέχουν καλά λιπαρά για την υγεία αφού παρασκευάζονται αποκλειστικά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα. Περισσότερες πληροφορίες για τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ: http://bit.ly/1U3UKrI

Φωτογραφίες Yorgos Kyvernitis / Γιώργος Κυβερνήτης

Diatrofi logo 3

Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved